Nyrkkisääntöjä tahranpoistoon: Kylmä vai kuuma vesi mihin tahraan?

Tahranpoisto. Oma taitolajinsa. Joko onnistut hyvin tai sitten onnistut jättämään vaatteeseen ikuisen tahran. Mutta miten sitä muistaa mitä ja mille tahralle? Katso helpot niksit yleisimmille tahroille.

Kahvia valkoisille kesähousuille? Punaviiniä kesämekolle? Tuttu tilanne, eikö vain. Vaatteiden tahrojenpoistossa veden lämpötilalla on väliä.

Väärän lämpöisellä vedellä saatat juurruttaa tahran ikuisiksi ajoiksi tekstiiliin. Brightnest.com -sivusto antaa vinkkejä minkä lämpöisellä vedellä tahroja kannattaa poistaa.

Kylmää vettä näille tahroille

Ruoka:

Juusto-, suklaa-, hillo- ja sinappitahrat huuhdellaan pois kylmällä vedellä. Jos huuhtelet tahran kylmällä heti sen tultua, tahra ei ehdi tarttua.

Juoma:

Kahvi-, tee-, mehu-, maito- ja viinitahrat lähtevät myös kylmällä vedellä.

Veri:

Huuhtele veritahrat kylmällä vedellä. Jos tahra ei poistunut kokonaan, jätä vaate likoamaan kylmään veteen hetkeksi.

Vesivärit:

Kaikkien vesipohjaisten värien pitäisi irrota kun ne huuhdellaan kylmässä vedessä.

Kuumaa vettä näille tahroille

Purkka:

Jos saat purkkaa vaatteillesi, huuhtele tahraa kuumalla vedellä. Kuuma vesi auttaa purukumin irrottamisessa. Kokeile myös rapsuttaa purukumia hellästi voiveitsen kärjellä.

Hiusväri ja väriäpäästävät vaatteet:

Lisää 2,5 desiä etikkaa pyykinpesukoneeseen kuumaan pesuveteen. Etikan pitäisi myös ehkäistä värin irtoaminen vaatteista pesussa.

Kananmuna:

Kananmunan proteiinit irtoavat vaatteista kuumalla vedellä. Käytä lisäksi noin ruokalusikallisen verran tiskiainetta ja tarvittaessa sientä tai hammasharjaa. Pese vaate käsittelyn jälkeen normaalissa pesussa.

Kosteusvoide:

Kosteusvoide kannattaa aina poistaa kuumalla vedellä. Laita tahralle tahranpoistoainetta tai pyykinpesuainetta. Hankaa hellästi ja pese sitten kuumimmalla sallitulla ohjelmalla pesukoneessa. 

Lue myös:

    Uusimmat