NY Times: Haalarikamerat eivät odotuksista huolimatta vähennä poliisin voimankäyttöä

Haalarikameroilla ei ole juuri vaikutusta poliisien käyttäytymiseen, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Asiasta uutisoi New York Times.

Tutkimuksessa ilmeni, että poliisit käyttivät voimakeinoja ja saivat ihmisiltä valituksia yhtä paljon riippumatta siitä, oliko heillä haalarikamera vai ei.

18 kuukautta kestäneessä tutkimuksessa tutkittiin yli 2 000 poliisia Washingtonissa. Puolelle tutkimukseen osallistuneista poliiseista asetettiin kamera ja puolet teki töitään ilman kameraa.

Haalarikameroiden puolesta puhuvien mukaan kamerat parantaisivat sekä poliisien että siviilien käytöstä. Yhdysvalloissa poliisien haalarikameroihin onkin sijoitettu suuria summia rahaa.

Yhdysvaltojen liittovaltion hallinto on pannut haalarikameroihin rahaa yli 40 miljoonaa euroa ja myös osavaltiot sekä paikalliset viranomaiset ovat sijoittaneet niihin miljoonia.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan haalarikameroiden vaikutuksia pitäisikin nyt arvioida uudestaan.

Washingtonin poliisijohtaja Peter Newsham sanoo tutkimuksen tulosten olevan yllättäviä.

– Ajattelin, että niillä (kameroilla) olisi vaikutusta sekä poliisien että siviilien käytökseen.

Newsham kuitenkin lisää, että kameroilla on paljon muita myönteisiä vaikutuksia, joita on vaikea mitata. Hän mainitsee niiden olevan esimerkiksi apuna tutkinnassa ja todisteena oikeudessa.

Tärkeintä on Newshamin mukaan kuitenkin se, että kamerat lisäävät yhteiskunnan luottamusta.

Poliisien ja siviilien käyttäytymisen paraneminen ei ole koskaan ollutkaan ainoa argumentti haalarikameroiden puolesta. Niiden tärkein tehtävä on luoda rekisteri poliisin aseenkäytöstä ja muista yhteenotoista kansalaisten kanssa.  

Lue myös:

    Uusimmat