Haalarikamerat tulevat jokaiselle poliisilaitokselle – käyttöön esimerkiksi kotietsinnöissä ja väärin pysäköityjen autojen kuvaamisessa

6:44
Poliiseille haalarikamerat koko Suomeen – näin videoita käytetään.

Poliisien haalarikameroita on testikäytetty Helsingissä ja Itä-Uudellamaalla muutaman vuoden ajan. Kokemukset ovat olleet sen verran hyviä, että kevään aikana niitä tulee jokaiselle poliisilaitokselle. 

Poliisihallituksen poliisijohtajan Sanna Heikinheimon mukaan haalarikameraa käytetään apuna poliisien tehtävien hoitamisessa. 

– Kamera laitetaan haalariin kiinni. Päälle kamera kytketään, kun se nähdään tarpeelliseksi. Myöhemmin tarkastellaan, että tallennetaanko se tieto vai eikö. Se tallennetaan esimerkiksi todistelutarkoituksessa.  

Heikinheimon mukaan kamerakuvaa on jo käytetty rikosoikeudenkäynnissä todisteena. 

Käyttöön esimerkiksi kotietsinnöissä

Kameraa voidaan myös hyödyntää esimerkiksi kotietsinnöissä tai väärin pysäköityjen autojen kuvaamisessa. 

– Jos poliisi on mielenosoituksessa ja käskee porukan hajaantumaan, mutta he eivät noudata käskyä, niin tilanne voidaan kuvata. 

Monissa tehtävissä kamera voi taltioida kuvaa myös sivullisista. Tehtävien ulkopuolisilla henkilöillä ei ole suoranaista oikeutta vaatia heistä otettujen kuvien poistamista.

– Lähtökohta haalarikameran käytössä on avoimuus. Mahdollisuuksien mukaan poliisi ilmoittaa, jos he kuvaavat tilanteen. Voidaan myös näyttää jo tilanteessa henkilölle, että tällaistä kuvaa otettiin. 

Kamera antaa oikeusturvaa

Monille suomalaisille haalarikamerat ovat vielä käytännössä tutumpia amerikkalaisista poliisivideoista.  

Viime viikolla Yhdysvaltain Minneapolisissa poliisi ampui miestä kuolettavasti auton pysäyttämisen yhteydessä. Poliisin mukaan tarkoitus oli käyttää lamaannutinta, mutta poliisi käyttikin asetta.  

Kaikki tämä taltioitui haalarikameralle. Miten poliisijohtaja Heikinheimo suhtautuu tilanteisiin, joissa poliisin oman edun mukaista voisikin olla pitää kamera suljettuna? 

– Tietysti haalarikameran käyttöönottopäätös on poliisin vastuulla. Toki esimiehet voivat ohjata kameraa käyttämään, Heikinheimo sanoo.

Heikinheimo kuitenkin toteaa, että yksi kameran käyttötarkoituksista on se, että poliisi voi osoittaa toimineensa toisin kuin on väitetty. 

– Tämä on yksi hyvä käyttökokemus, joka haalarikameroista on saatu. Haalarikameran käyttö on poliisin oikeusturvan kannalta merkittävää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja