Nuoruuden rakastavaiset avioituivat 50 vuoden erossaolon jälkeen

Matti ja Toini Laitinen rakastuivat parikymppisinä, mutta elämä ajoi nuoret erilleen. Yli 50 vuotta myöhemmin molemmat jäivät samoihin aikoihin leskiksi ja Matti päätti ottaa yhteyttä Toiniin. Lempi syttyi uudestaan, ja nyt kaksikko elää onnellista avioelämää jokaisesta päivästä nauttien.

Matti oli katsomassa nuorten jääkiekko-ottelua Harjavallassa alkutalvesta 1953, kun hänen katseensa osui kauniiseen nuoreen tyttöön. Matti huomasi, että tyttö vilkuili hänen suuntaansa, ja pian jääkiekkopeli unohtui, kun nuoret alkoivat jutella keskenään.

– Lähdimme pelistä yhdessä Toinin luokse Kokemäelle, ja sen jälkeen olimme aina yhdessä kun voimme. Rakastuimme toisiimme kovasti, Matti muistelee.

18-vuotias Matti teki töitä Harjavallan kuparitehtaalla kuutena päivänä viikossa ja vietti kaiken vapaa-aikansa Toinin kanssa. Kun seurustelua oli kestänyt melkein vuoden, Matti joutui lähtemään armeijaan syksyllä 1954. Parikymppinen Toini muutti samaan aikaan Helsinkiin töihin.

– Yhteiselo päättyi, kun armeija alkoi. Armeijasta palattuani olin jo unohtanut aiemman elämäni ja olemiseni. Tapasin nuoren tytön, jonka kanssa solmin avioliiton ja sain kolme lasta, Matti kertoo.

Matin ja Kertun onnellista perhe-elämää kesti vuosikymmeniä. Hiljalleen Kerttu alkoi kuitenkin sairastella ja menehtyi uudenvuoden aattona vuonna 2004.

– Olimme 49 vuotta naimisissa, Matti sanoo.

Menetykset toivat kaksikon takaisin yhteen

Toini työskenteli pääkaupunkiseudulla muutaman vuoden 1950-luvulla, mutta pian hän palasi takaisin Satakuntaan. Siellä hän tapasi miesystävän, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1958 ja sai lapset. Avioliitto päättyi 1965, ja hän jäi kolmen lapsen yksinhuoltajaksi.

– Kun lapset olivat aikuistuneet, tapasin Eeron, jonka kanssa avioiduin. Elimme yhdessä lähes 28 vuotta, kunnes Eero menehtyi keväällä 2005, Toini kertoo.

Tieto suru-uutisesta tavoitti myös Matin, jonka tytär asui Toinin kanssa samassa kerrostalossa. Matti lähetti Toinille tekstiviestillä osanottotervehdyksen, mutta laittoi viestin perään vain nimikirjaimet M. L. Toini ihmetteli, miksi hänen ystävänsä Marja-Liisa lähetti tekstiviestin, vaikka ystävättäret olivat juuri puhuneet puhelimessa.

Kun vastausta ei kuulunut, Matti päätti soittaa Toinille ja pyytää tätä luokseen kahville. Toini oli iloisesti yllättynyt nuoruuden rakkautensa yhteydenotosta, mutta kahvikutsu mietitytti häntä muiden mielipiteiden vuoksi. Eeron siunaustilaisuuskin oli vielä edessä.

– Jännitin, että menenkö ollenkaan. Puin eteisessä kengät jalkaan, riisuin ne ja puin uudestaan. Mietin, että mitä ihmiset ajattelevat, mutta sitten päätin, että kyllä joka tapauksessa menen, Toini muistelee.

– Sanoin, että tällä kertaa en enää sinua päästä. Sovimme, että itkemme yhdessä surut ja murheet. Meidän olemisemme oli niin luonnollista, lempi syttyi uudelleen, Matti lisää.

"Matti kosi kyynel silmässä"

Matti piti lupauksensa, eikä päästänyt Toinia enää näpeistään. Loppukesästä 2005 Matti esitti Toinille tärkeän kysymyksen.

– Matti sanoi herkkänä ihmisenä kyynel silmässä, että tuletko sinä minun vaimokseni. Vastasin myöntävästi, ja joimme hotellin ravintolassa samppanjaa, Toini muistelee.

Matti ja Toini vihittiin tammikuussa 2006. Jotkut ihmettelivät, miksi kaksikolla oli niin kova kiire päästä naimisiin, mutta suurin osa ymmärsi rakastavaisten päätöksen. Nyt pariksunta on ollut onnellisesti naimisissa jo neljä vuotta. Toiveena on, että yhteisiä vuosia kertyisi vielä paljon lisää.

– Jos eläisimme yksinäisinä, se olisi hirveän tylsää. Olemme matkustelleet ja viettäneet aikaa mökillä, joka oli miehelleni Eerolle tärkeä paikka. Hänen ainoa toiveensa oli, ettei mökkiä myytäisi. Matti myi oman asuntonsa, jotta pystyimme lunastamaan perikunnalta heidän osuutensa mökistä, Toini sanoo.

– Käymme hautausmaalla edelleenkin muistelemassa edesmenneitä rakkaimpiamme, Matti päättää.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja