Mainos

Nuorisoväkivalta vähentynyt USA:ssa

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan nuorisoväkivalta on vähentynyt jonkin verran Yhdysvalloissa. Vuosien 1991 ja 1997 välillä kerättyjen tietojen mukaan nuoret eivät enää kanna aseita mukanaan yhtä yleisesti kuin aiemmin, ja niiden vienti kouluun on vähentynyt selvästi. Samoin tappeluiden määrä on vähentynyt koulussa sekä koulun ulkopuolella.

Kouluväkivalta, ase + pulpetti, lähikuva


Tutkimuksessa paljastuu kuitenkin se, että valtaosa Yhdysvaltain koululaisista tuntee edelleen olonsa turvattomaksi tai uhatuksi koulussa. Väkivaltaiset uhkailut eivät ole paljoakaan vähentyneet ja kouluissa rikotaan ja varastetaan edelleen toisten tavaroita.

Väkivaltaraportti on julkaistu amerikkalaisessa lääkärilehdessä Journal of the American Medical Association. Raportissa todetaan, että vaikka aseiden vienti kouluun on vähentynyt, nuorisoväkivalta kaiken kaikkiaan kaduilla ja kouluissa on edelleen liian korkealla tasolla. Tiedot tilastoon kerättiin ennen viimeaikaisia, useita uhreja vaatineita kouluampumisia. Tutkimuksessa todetaan myös, että tuoreimmat ampumisvälikohtaukset saattavat jopa lisätä aseiden vientiä kouluihin eivätkä suinkaan vähennä sitä.

Koulut valmistautuvat uuteen lukuvuoteen

Myös viimeaikaiset oikeusministeriön tilastot kertovat nuorisoväkivallan vähenemisestä. Yhdysvaltain kouluissa ei kuitenkaan luoteta paljoakaan laskeviin rikostilastoihin. Koulut valmistautuvat parhaillaan kuumeisesti uuteen lukuvuoteen ja monin paikoin se tarkoittaa juuri turvatoimien lisäämistä.

Monet koulupiirit ovat kesän aikana neuvotelleet turvayhtiöiden ja -konsulttien kanssa; uusiin turvatoimiin on sijoitettu paikoin satojatuhansia dollareita. Joissakin kouluissa otetaan käyttöön lisää metallinpaljastimia, toisissa valvontakamerat seuraavat kaikkea liikettä käytävillä ja koulubusseissa. Jotkut koulut vaativat, että oppilaat kantavat tästedes erityistä henkilökorttia mukanaan, toiset vaativat läpinäkyviä selkäreppuja ja koululaukkuja.

Myös koulujen lukkojärjestelmiä on uusittu, jotkut ovat palkanneet lisää turvamiehiä koulujen käytäville ja välituntivalvojille on hankittu radiopuhelimia. Monissa kouluissa suunnitellaan myös suuria evakuointiharjoituksia heti kouluvuoden alkuun.

Vaatetukseenkin puututaan

Aiemmin turvatoimia on tarvittu suurkaupunkien kouluissa, mutta nyt niitä otetaan käyttöön myös maaseudulla ja esikaupunkialueilla. Joissakin kouluissa aiotaan ottaa tiukka ote myös pukeutumiseen. Mitään jengeihin liittyvää vaatetusta ei hyväksytä, jotkut koulut aikovat kieltää räikeät hiusvärit ja löysät farkut.
Koulu-univormujen käyttöönottamista harkitaan myös monissa koulupiireissä, sillä yhtenäisen pukeutumisen uskotaan edesauttavan koulurauhan ylläpitämistä.

Turvahysterian pelätään aiheuttavan myös ylilyöntejä. Keväällä, tuoreimman ampumisvälikohtauksen jälkeen, kouluista erotettiin oppilaita erittäin herkästi ja useita myös pidätettiin. Vitsailu pommeista tai poikkeava käytös johti usein erittäin tiukkoihin toimenpiteisiin. Kansalaisoikeusjärjestöt saivat tuhansia valituksia koululaisilta, jotka sanoivat, että heidän perustuslaillisia oikeuksiaan on rikottu räikeästi. Osa pikaisista erottamistapauksista on myös päätynyt oikeussaliin.

Useita ampumavälikohtauksia

Kouluväkivalta on ollut Yhdysvalloissa huolenaiheena viimeaikaisten kouluampumisten jälkeen. Huhtikuussa Littletonissa, Cororadossa kaksi lukiolaista ampui koulussa 12 henkilöä ja lopuksi itsensä.

Vuoden 1998 maaliskuussa Jonesborossa, Arkansasissa viisi ihmistä kuoli, kun kaksi nuorta koululaista avasi tulen koulun pihalla väärän palohälytyksen jälkeen. Vuonna 1997 Kentuckyssä 14-vuotias koulupoika surmasi kolme koulun oppilasta. Aiemmin samana vuonna Mississippissä 16-vuotias lukiolainen ampui koulussa kaksi oppilasta surmattuaan ensin äitinsä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.