Nuorisotyöntekijöillä on vaikeuksia saada puhelimella kiinni törttöilevien nuorten vanhempia: "Jos kotiin ei saada yhteyttä, me soitamme hätäkeskukseen"

Poliisi pitää ongelmallisena, etteivät pulaan joutuneiden nuorten vanhemmat vastaa yhteydenottoihin, jos heitä tavoitellaan tuntemattomasta numerosta.

Itä-Uudenmaan Poliisi tiedotti tiistaina koulujen päättäjäisviikonlopun juhlinnan haasteista. Poliisi nosti esiin erityisesti Vantaan Kuusijärven sekä Jokiuomanpuiston alueet, joissa ongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina.

Poliisi pitää myös ongelmana, etteivät ongelmiin joutuneiden nuorten vanhemmat vastaa yhteydenottoihin, jos heitä tavoitellaan tuntemattomasta numerosta.

Vantaalla Ankkapartio jalkautuu nuorten keskuuteen suurten juhlien, kuten koulujen päättäjäisten aikana. Ankkapartio on Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden organisoimaa katupartiotoimintaa.

Väkivaltatapaukset kasvaneet hälyttävästi

Vantaan Myyrmäen suuralueen nuorisotyön esimies Nora Pehrsson toteaa, että Jokiuomanpuiston alueen juhlinta vaatii heiltäkin lisäpanostusta.

Jokiuomanpuiston väkivaltaongelmat ovat Pehrssonin mukaan kasvaneet hälyttävästi viime vuosina.

Juhlien aikana alueelle saattaa kasaantua satoja paikallisia nuoria, mutta ongelmia eivät aiheuta pelkästään alueen omat nuoret.

– Varsinkin koulujen päättäjäisten aikaan, mutta myös kesän lopussa lukioiden niin sanottujen nasutusten aikaan Jokiuoma näyttäytyy Länsi-Vantaan haasteellisimpana paikkana.

– Puistossa on isojen tapahtumien aikaan paljon väkivaltaa ja ryöstöjä, joita tekevät erityisesti alueen ulkopuolelta tulevat. Meillä on selkeästi nostettu oman porukan määrää, Pehrsson kertoo.

Vanhempiin on saatava yhteys tarvittaessa

Pehrsson haluaa korostaa, että vanhemmat olisivat tavoitettavissa ja vastaisivat tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin.

Nuorisotyöntekijät eivät saata nuoria kotiin, vaan sen hoitavat tarvittaessa poliisit.

– On myös erittäin tärkeää, että nuoren vanhempi olisi itsekin siinä kunnossa, että hän voi tarvittaessa tulla hakemaan nuoren kotiin turvaan. Lasta ei saateta tai jätetä kotiin yksin.

– Meillä ei kentällä välttämättä ole ylipäätään mahdollista saada vanhempien yhteystietoja, mutta jos kotiin ei saada yhteyttä, me soitamme hätäkeskukseen, Pehrsson kertoo.

Nuorisotyö on nuoren tukena ongelmatapauksissa, kuten päihteidenkäytöstä johtuvissa tilanteissa. Nuoret ottavat Pehrssonin mukaan nuorisotyöntekijöihin herkästi kontaktia, jos esimerkiksi ystävä tarvitsee apua.

Poliisi toivoo tiedotteessaan, että alaikäisten huoltajat olisivat tavoitettavissa puhelimitse erityisesti juhlailtoina 31.5. ja 1.6 ja vastaisivat tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin. Puhelu voi tulla esimerkiksi poliisilta, Saapas-ryhmän tai Ankkapartion työntekijältä.

Lue myös:

    Uusimmat