Liikuntayrittäjä Sami julkaisi valvontakameravideon sähköpyörävoroista – lupaa palkkiota kiinniottovihjeistä: "On tullut yhteydenottoja, että emme voi tehdä näin"

0:49
Katso videolta, miten nelihenkinen kopla murtautui kauppaan sorkkaraudalla.

Nelihenkinen kopla ei saanut loppujen lopuksi mainittavaa saalista. 

Tampereen Kauppi Sports Centerin yrittäjä ja Sporty World Oy:n toimitusjohtaja Sami Joru kertoo saaneensa vartiointiliikkeestä hälytyksen noin kello kolmen aikaan. 

– Vartija oli nähnyt, että liikuntakeskuksen ulkopuolelle oli kannettu pyöriä ja jäänyt siihen odottamaan, Joru kommentoi MTV Uutisille. 

Samaan aikaan sisällä oli valvontakamerakuvien perusteella liikkunut neljän hengen ryhmä. Jorun mukaan varkaat olivat murtaneet kaupan ulko-oven sorkkaraudalla. Lisäksi heillä oli mukanaan akkukäyttöinen rälläkkä.

Varkaat olivat kantaneet ulos neljä paksurenkaista sähköpyörää, joista kahden selässä kaksi tekijää oli poistunut paikalta. Loput kaksi olivat jääneet murtamaan kassakaappia. 

– Siinä yhteydessä he vahingoittivat liikuntakeskuksen tietokonetta ja ottivat mukaansa etukortteja ja avaimia, Joru sanoo.

Vartijan tullessa sisään kaksikko oli paennut liikuntakeskuksen monitoimikentän sivuovesta viereiseen metsään jalkaisin. Jorun mukaan poliisi oli etsinyt tekijöitä koirapartion kanssa, mutta tuloksetta.

Taloudelliset vahingot saatiin minimoitua

Joru muisti, että oli asentanut puhelimeensa polkupyörille tarkoitetun jäljitysohjelman. Toinen kulkupeli onnistuttiin paikantamaan Viinikankadun ja Koivistontien risteyksessä olevaan kiinteistöön.

– Toisesta pyörästä saatiin vihje, että erään kerrostaloon pihaan oli saapunut ihmisiä kiireellä kello 11 aikaan ja kulkenut suoraan pyörävarastoon, Joru sanoo.

Pyörä löytyikin mainitusta varastosta Lastaajankadulta. 

Joru on tyytyväinen, että varkaista ei loppujen lopuksi aiheutunut taloudellisia menetyksiä. Yli 3 000 euron pyörät saatiin takaisin, ja kassakaapin avaaminen keskeytyi vartijan ansiosta. 

– Kun tulin paikalle ja avasin kassakaappia poliisin läsnä ollessa, koko ovi tipahti maahan. Se oli pienestä kiinni.


Valvontakameralle varkaista tallentunut video ladattiin Kauppi Sport Centerin Facebook-sivulle noin puoli seitsemältä lauantaiaamuna. Saatetekstissä varkaiden kiinniottoon johtavista vihjeistä on luvattu palkkio. 

Viime vuosina on nähty varoittavia esimerkkejä, että yrittäjä voi syyllistyä rikokseen näin toimiessaan.

Vuonna 2019 hyvinkääläinen huoltoasemayrittäjä tuomittiin sakkoihin hänen julkaistuaan valvontakamerakuvia epäillyistä bensavarkaista. Yrittäjä tuomittiin maksamaan epäillylle tuhansien eurojen korvaukset yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Joru korostaa, että henkilöt eivät ole suoraan tunnistettavissa julkaistulla videolla. 

– Olemme julkaisseet aiemmin videoita, joissa epäiltyjen kasvojen päälle on lisätty klovnin naama, mutta tällä kertaa ei tarvittu muokkausta. Meillä on parempiakin kuvia, mutta niitä ei ole julkaistu, hän kertoo. 

Joru kertoo saaneensa videon ansiosta satoja vihjeitä, jotka on toimitettu poliisille eteenpäin.

– On tullut myös yhteydenottoja, joissa sanotaan, että emme voi tehdä näin. Voi kysyä, onko se varkautta pahempi asia. Varsinkin tällaisessa tilanteessa, jossa koronapandemia on aiheuttanut taloudellista vahinkoa, ja yritykset koittavat vain pärjätä, hän kommentoi. 

MTV Uutiset ei tavoittanut vastaavaa tutkinnanjohtajaa Sisä-Suomen poliisilaitokselta kommentoimaan rikosta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja