Nuoriso ei kunnioita vanhoja etikettejä

Jutta Zilliacus on seurannut suomalaisten juhlapukeutumista vuosien mittaan. Moni asia on parantunut, mutta ripaus konservatiivisuutta ei olisi Zilliacuksen mielestä vaatekaapeillemme pahitteeksi.

Jutta Zilliacus liikkuu paljon maailmalla. Siellä pukeutuminen on toista tasoa kuin meillä. Zilliacuksen mielestä suomalaisten pukeutumiseen vaikuttavat osaltaan huonot vaatevalikoimat.

− Meillä on tarjolla vain nuorisomuotia. Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat saavat todella hakea vaatteitaan, Zilliacus pahoittelee.

Naisten aikakauslehtien sivuilla vaatetarjonnan taso korostuu ikävällä tavalla.

− Lehtien esittelemät asut ovat kuin naamiaispukuja. Ruudut ja pilkut pannaan sekaisin ja jalkaan jumppatossut. En ymmärrä, kuka niitä käyttää, Zilliacus huokaa.

Äärimmäisyydet vallallaan

Kaikkea ei voi laittaa tarjonnan piikkiin. Pukeutumisessa erityisen tärkeää on se, että valitsee asunsa oikein eri tilaisuuksia varten.

− Olen sitä mieltä, että nuoriso ei oikein kunnioita vanhoja etikettejä. Teatterin ja oopperan ensi-iltaan vielä pukeudutaan, mutta muuten paikalle voidaan tulla jopa rikkinäisissä farkuissa!

Zilliacus toivoo, että myös nuoriso menisi pukeutumisen suhteen hieman konservatiivisempaan suuntaan. Juhlatilaisuuksiin ei pidä tulla vapaa-ajan tamineissa.

− Monet haluavat noudattaa uusia trendejä. Meillä Suomessa äärimmäisyydet ovat vallallaan; joskus tavaraa kertyy liikaa. Ei voi kuin toivoa, että ylilyönnit trendien suhteen menevät ohi, Zilliacus sanoo.

"Yksinkertaisilla vaatteilla pärjää"

Zilliacus sanoo olleensa ennen pukeutumisasioissa huomattavasti kriittisempi kuin nykyään. Suomalaisten pukeutuminen kirvoittaa häneltä myös kehuja.

− Jos haluaa nähdä elegantteja daameja, niin paikka on presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto. Enää siellä ei tapahdu juurikaan ylilyöntejä. Myös hääjuhliin ihmiset osaavat pukeutua. Nythän on vallallaan oikein häätrendi. Juhliin saatetaan kutsua 400 ihmistä.

Zilliacus vieraili hetki sitten Virossa. Siellä hän sai kuulla paikallisilta kehuja siitä, miten hyvin puettuja suomalaiset naiset nykyään ovat.

− Kehut lämmittivät mieltä. Ja kyllä muuallakin tehdään pukeutumisvirheitä. Oikein hermostuin, kun luin erästä ranskalaista lehteä, jossa nuoret ihmiset esiintyivät alusvaatteita muistuttavissa asuissa.

Zilliacus ei enää itse juuri harrasta vaatteiden ostoa. Kaappiin on kertynyt vuosien varrella kokoelma asuja, joista riittää ammennettavaa teatteri- ja oopperakäyntejä varten.

− Yksinkertaisilla vaatteilla pärjää. Jalokivillä voi sitten koreilla, tosin niitäkään ei saa olla liikaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja