Syyttäjän mukaan Espoon jengimurhan uhriksi joutunut tiesi uhasta – avovaimo löysi ammuttuna kadulta: "Hän yritti pitää miestään tajuissaan"

Espoon Suurpellossa heinäkuussa tapahtuneesta epäillystä jengimurhasta luettiin tänään syytteet kahdelle nelikymppiselle miehelle Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Ampumisessa kuoli vuonna 1995 syntynyt mies.

MTV Uutiset seurasi kesällä henkirikoksesta epäiltyjen vangitsemista käräjäoikeudessa Espoossa. Paikalta kommentoi rikostoimittaja Ville Eklund:

Suurpellon ampumistapauksen vangitsemisoikeudenkäynnit alkamassa – rikostoimittaja analysoi oikeudenkäyntiä 7:21

Ampumavälikohtaus sattui heinäkuun 7. päivä iltayhdeksän aikaan kerrostalon pihalla Suurpellon Klariksentiellä. Nuori mies vietiin paikalta sairaalaan, mutta hän kuoli siellä ampumavammoihinsa. 

Murhasta epäillyt 40-vuotiaat miehet otettiin kiinni teon jälkeen ja heidät vangittiin muutama päivä välikohtauksen jälkeen.

Syyttäjä vaatii kummallekin elinkautista vankeusrangaistusta.

MTV Uutiset seurasi istuntoa tässä artikkelissa.

Kello 19.01 Uhrin ampunut henkilö puolustautui oikeudessa kerton, että uhri ampui ensimmäisenä. Hänen mukaansa kyse oli itsepuolustuksesta. Lue miehen kertomuksesta lisää täältä:

Kello 16.03 Oikeudessa kuullaan nyt asianomistajia, eli uhrin veljeä ja avopuolisoa. Heidän kuulemisestaan voit lukea täältä:


Syytetty: Uhri oli vaarallinen

Kello 15.02 Kirjalliset todisteet on nyt saatu käytyä läpi ja seuraavana alkavat henkilökuulemiset.

Kello 14.57 Oikeudessa katsottiin rekonstruktiovideo, jossa Helvetin enkelin asekersantiksi väitetty syytetty istuu auton etupenkillä poliisin tiloissa ja kertoo, miten tilanne 7. heinäkuuta illalla Espoon Suurpellossa eteni.

Syytetyn mukaan kaikki tapahtui nopeasti, muutamissa sekunneissa. Laukauksia ammuttiin yhteensä kolme. 

Oman kertomansa mukaan syytetty tiesi 25-vuotiaan miehen olleen vaarallinen ja kykenevän ampumaan. Syytetyn mukaan uhri oli tullut heitä ampumaan, ei toisin päin. Syytetty näki uhrin vyötäröllä aseen.

– Pelkäsin henkeni edestä, syytetty kertoi videolla poliisille.

Uhri tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

Kello 14.35 Oikeus on jatkanut lounaan jälkeen kirjallisten todisteiden läpikäymistä. Osa todisteista on salaisia ja ne käsitellään suljetuin ovin.

Syytettyjen avustajat toivat esiin, että uhri on aiemmin ampunut ihmistä ja hänet on tuomittu ampumisesta myös useiden vuosien vankeusrangaistukseen.

Puolustusten mukaan uhri oli tulossa ampujaan syytettyjä heinäkuisena iltana, ja tilanne johti ampumavälikohtaukseen.

Kello 12.40 Oikeus pitää nyt tunnin lounastauon. Kirjallisten todisteiden käsittely jatkuu lounaan jälkeen.

Kello 11.55 Oikeudessa käydään nyt läpi kirjallisia todisteita. Syyttäjä esittelee valokuvia tapahtumapaikalta ja rekonstruktiokuvia siitä, miten luoti on osunut uhriin, kun tämä nojasi auton apukuskin ikkuna-aukosta sisään.

Kirjallisissa todisteissa oli myös muun muassa viestejä, joita oli löytynyt uhrin puhelimesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uhrin avopuoliso löysi miehen kadulta

Kello 10.28 Ampumisen uhriksi joutuneen 25-vuotiaan miehen omaiset vaativat syytetyiltä korvauksia kärsimyksestä. Omaisia edustavan asianajajan mukaan miehellä oli avopuoliso, jonka hän oli tuntenut 10 vuotta.

Pariskunta oli seurustellut viisi vuotta ja asunut yhdessä neljä vuotta. Avustajan mukaan nainen oli erityisen läheinen henkilö uhrille.

– Avopuoliso oli miehelle kaikista läheisin ihminen. Nainen myös löysi puolisonsa kadulta. Hän kuuli laukaukset ja löysi ammutun miehensä kadulta. Hän pyrki pitämään miestään hereillä ja tajuissaan ambulanssin saapumiseen saakka.

– Nämä olosuhteet ovat olleet hänelle valtavan järkyttävät, asianajaja kuvaili.

Uhrilla oli myös vanhemmat ja sisaruksia, jotka vaativat syytetyiltä korvauksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Uhri tiesi häneen kohdistuvasta uhasta"

Kello 10.17 Syyttäjä kävi tarkemmin läpi tapahtumia viime heinäkuussa. Hätäkeskus sai klo 20.57 useita puheluita siitä, että kerrostalon pihalla Espoossa oli ammuttu.

Ilmoittajien mukaan paikalta kuului kolme laukausta. Ensin oli ammuttu kaksi laukausta peräkkäin ja hetki tämän jälkeen yksi.

Sivulliset näkivät myös henkilöauton lähtevän paikalta.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat Helvetin enkelien Espoon osaston täysjäseniä, ja toinen syytetyistä oli korkeammassa upseeriasemassa eli asekersantti. Uhri oli Helvetin enkelien kolmiportaisen hierarkian alimmaisena, eli niin sanottu hang around-jäsen eli kokelas.

Noin 45 minuuttia ennen ampumista asekersantti soitti uhrille. Puhelussa he sopivat tapaamisesta.

– Uhrille ilmoitettiin, että hänet erotetaan tai hänet on erotettu Helvetin enkeleistä. Tällä tavalla uhri saatiin saapumaan tapaamiseen, erikoissyyttäjä Sirpa Väätäinen kertoi.

Paikan päällä uhri kumartui auton apukuskin ikkunasta sisään juttelemaan miesten kanssa. Syyttäjän mukaan kuljettajan paikalla istunut syytetty ampui yllättäen uhria ylävartaloon. Uhri kääntyi ja häntä ammuttiin toisen kerran selkään.

Heti tämän jälkeen miehet pakenivat autolla paikalta. Uhri ampui yhden laukauksen kohti pakenevaa autoa ennen maahan kaatumistaan.

Uhri vietiin sairaalaan hetken päästä, mutta hän kuoli siellä vammoihinsa.

Syyttäjä kävi läpi myös Helvetin enkeleiden toimintaa. Syyttäjän mukaan Helvetin enkelit on järjestäytynyt rikollisryhmä, mutta puolustuksen mukaan kyse on moottoripyöräkerhosta.

Helvetin enkeleihin on vaikea päästä ilman vastuuhenkilöä ja suosittelijaa. Syyttäjän käsityksen mukaan asekersantti oli tuonut uhrin kerhoon.

– Motiivina ampumiselle oli se, että uhri käyttäytyi huonosti kerhoa kohtaan ja hän toimi sääntöjen vastaisesti. Vastaajien mukaan hänen käytöksensä oli arvaamatonta ja hän käytti suonensisäisiä huumeita, Väätäinen sanoi.

Syyttäjän mukaan uhria oli käsketty muuttaa pois pääkaupunkiseudulta.

– On ilmeistä, että hänen toimintansa on koettu niin vahingolliseksi kerholle, että hänet päätettiin tappaa.

Syyttäjä sanoi, että teon suunnitelmallisuudesta kertoo myös se, että molemmat syytetyt jättivät puhelimensa Espooseen kerhotilalle, kun he lähtivät tapaamaan uhria. Kummallakin miehellä oli  syyttäjän mukaan mukanaan ase.

Uhria ampuneella miehellä oli pistooli ja asekersantilla revolveri. Kumpaakin miestä syytetään myös ampuma-aserikoksesta.

– Asetta käyttäneen syytetyn ase oli ampumisvalmiudessa tapaamiseen mentäessä. Teko ei ollut pikaistuksissa tehty, Väätäinen sanoi.

Myös uhrilla oli mukanaan ase.

– Se tarkoittaa sitä, että hän tiesi itseensä kohdistuvasta vakavasta uhasta, kun hän lähti tapaamiseen. Hän ampui kuitenkin vasta sen jälkeen, kun syytetyt ajoivat pois paikalta, syyttäjä kertoi.

Syyttäjän mukaan vastaajat toimivat erittäin harkitusti ja he hävittivät aseet teon jälkeen. Toinen aseista löydettiin myöhemmin.

Miehet palasivat kerhotilalle teon jälkeen, mutta he jättivät auton muualle ja hävittivät auton avaimet. Lopun matkan kerhotilalle he kulkivat kävellen.

Syyttäjän mukaan uhria ampunut mies toimi asekersantin käskystä eikä hän itse päättänyt ampumisesta. Tämän takia molempia syytetään murhasta. Vaihtoehtoisesti asekersanttia syytetään avunannosta murhaan.

Kumpikin kiistää

Kello 9.53 Molemmat syytetyt kiistävät syytteen murhasta. Miesten mukaan uhri veti ensin aseen esiin ja hyökkäsi heitä kohti. Puolustukset ovat sitä mieltä, että uhri aikoi tappaa syytetyt.

Laukaukset ampuneen syytetyn mukaan hän ampui miestä puolustaakseen itseään ja kyse oli vain hätävarjelun liioittelusta.

Syytettyjen mukaan uhri oli itse halunnut erota Helvetin enkeleistä eikä tätä ollut käsketty muuttaa pois pääkaupunkiseudulta. Puolustuksen mukaan uhrilla oli omia ongelmia eikä häntä ollut käsketty eroamaan jengistä.

Syytettyjen mukaan he olivat tekoiltana menossa hakemaan uhrilta kerhon tunnuksia pois, ja tästä oli sovittu etukäteen.

Toisen syytetyn mukaan uhri antoi kerhomerkit ja kerhotilan avaimet miehille, jonka jälkeen uhri veti aseen yllättävästi esiin. Tämän jälkeen asetta käyttänyt syytetty ampui oman kertomansa mukaan uhria puolustautumistarkoituksessa.

Syytetyillä oli ase autossa mukana heidän kertomansa mukaan turvallisuussyistä.

Syyttäjän mukaan toinen syytetyistä on Helvetin enkelien asekersantti, mutta mies itse sanoi, ettei hän ollut enää asekersantti viime vuoden jälkeen. Miehen mukaan uhria ampunut mies ei myöskään ollut hänen käskyvallassaan, kuten syyttäjä kuvaili.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uhria ammuttiin kaksi kertaa

Kello 9.41 Syyttäjä vaatii molemmille syytetyille rangaistusta murhasta, joka tapahtui 7. heinäkuuta 2020 Espoossa, vaikka vain toinen miehistä ampui uhria.

Syyttäjän mukaan molemmat syytetyt ovat Helvetin enkelin täysjäseniä, toinen heistä on myös asekersantti, ja toinen on tämän käskyvallassa oleva jäsen. Syyttäjän mukaan uhria ampui käskyvallassa ollut mies.

Uhriksi joutunut 25-vuotias mies oli syyttäjän mukaan joutunut Helvetin enkeleissä huonoon valoon ja hänet oli päätetty erottaa jengistä. Hänen oli myös käsketty muuttaa pois pääkaupunkiseudulta kesällä 2020.

Syytetyt ajoivat Helvetin enkelien Espoon kerhotilalta uhrin luo heinäkuun 7. päivän iltana ja heidän tarkoituksena oli syytteen mukaan tappaa mies. Syynä tähän oli se, että uhri oli menettänyt ryhmän luottamuksen ja hän oli toiminut jengin etujen vastaisesti.

– He olivat kertoneet tulevansa tapaamaan miestä, ja kertoneet syyksi hänen toimintansa kerhossa, erikoissyyttäjä Jouni Peräinen kertoi.

Syytetyt ajoivat uhrin kodin lähistölle Espoon Suurpeltoon. Miehet istuivat autossa ja asetta pidettiin piilossa uhrilta.

Uhri nojasi auton etuikkunasta sisään, kun kuljettajan paikalla istunut mies ampui tätä ylävartaloon.

Luoti osui miestä kyynärvarteen ja lävisti rintakehän ja sydämen oikean kammion. Uhri sai jo tuosta luodista vakavat vammat.

Uhri astui taaksepäin ja kääntyi, jolloin häntä ammuttiin toisen kerran selkään. Luoti kulkeutui vatsaonteloon ja vaurioitti sisäelimiä.

Syytetyt lähtivät heti tämän jälkeen autolla pois paikalta. Uhri ampui kerran auton perään ennen lyyhistymistään kadulle.

Syytetyt kävivät hävittämässä aseet Espoon Kivenlahteen. He jättivät sinne myös autonsa. Myöhemmin samana iltana heidät otettiin kiinni.

Uhri vietiin sairaalaan, mutta hän kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin illalla.

Syyttäjän mukaan teko oli murha, koska se oli tehty vakaasti harkiten. Teko oli myös etukäteen suunniteltu.

Kello 9.32 Oikeudenkäynti pääsi alkamaan myöhässä. Molemmat syytetyt tulivat saliin kasvojaan yleisöltä peittelemättä. Toisen syytetyn kaljuun päähän on tatuoitu "Hells Angels"-teksti.  Tämä mies ampui syyttäjän mukaan uhria kaksi kertaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vahva kytkös järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Poliisi kertoi syksyllä tapauksessa olevan vahvat kytkökset järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Se on aiemmin vahvistanut sekä epäiltyjen että ampumatapauksen uhrin liittyvän samaan järjestöön.

MTV Uutisten tietojen mukaan kyse on Helvetin enkeleihin liittyvien henkilöiden toimista.

Uhri halusi irti jengistä

Poliisi kertoi marraskuussa, että veriteon taustalla oli rikoksen uhriksi joutuneen miehen pyrkimys irtaantua järjestäytyneestä rikollisryhmästä, johon molemmat epäillyt kuuluvat. Poliisi pitää tekoa suunnitelmallisena.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Jan Aarnisalon mukaan henkirikoksesta epäillyt, pitkään Helvetin enkeleihin kuuluneet miehet olivat menneet paikalle hoitamaan järjestön asioita.

– Kerhoasioilla ollaan oltu, hän kommentoi aiemmin MTV Uutisille.

Oikeudenkäyntiin on varattu kaksi päivää, tämä ja huominen.

Lue myös:

    Uusimmat