Nuori mies murhattiin raa'asti 20 vuotta sitten homoutensa takia – synnytti suuren kansalaisliikkeen vähemmistöjen oikeuksien puolesta

Matthew Shepardin kuolemasta 20 vuotta 0:35

Viidessätoista Yhdysvaltain osavaltiossa ei luokitella seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa viharikokseksi.

Vuonna 1998 lokakuussa 21-vuotias Matthew Shepard vietti iltaa baarissa Laramiessa, Wyomingin osavaltiossa, aivan Coloradon osavaltion rajan tuntumassa.

Hän tutustui kahteen mieheen, jotka lupasivat viedä Shepardin kotiin illan päätteeksi. Kun miehet lähtivät ajamaan, he eivät vieneetkään Shepardia kotiin.

Miehet ajoivat etelään Coloradon osavaltion puolelle ja pysähtyivät syrjäseudulle. Siellä Shepard pahoinpideltiin rajusti ja hänet sidottiin kiinni aitaan.

Shepard virui pahoinpideltynä ja koomaan vaipuneena lähes vuorokauden, ennen kuin hänet löydettiin. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa.

Miesten motiiviksi teolle oli Shepardin homoseksuaalisuus. Tapauksen myötä Yhdysvalloissa alettiin keskustella seksuaalivähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta.

Shepardin mukaan nimetty laki edisti oikeuksia

Vuonna 2009 presidentti Barack Obama allekirjoitti niin kutsutun Matthew Shepard Act -lain, jonka nojalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä vammaisiin kohdistuva väkivalta voidaan luokitella viharikokseksi.

Nyt suurimmassa osassa Yhdysvaltojen osavaltioista näihin ryhmiin kohdistuva väkivalta luokitellaan viharikokseksi.

Kuitenkin 15 osavaltiossa näin ei ole tehty, ja viidessä osavaltiossa ei ole viharikoksen määritelmää lainkaan.

On ironista, että Shepardin kotiosavaltio Wyoming on yksi noista viidestä osavaltiosta.

Lakimuutos tuli voimaan Matthew'n vanhempien ansiosta, jotka aloittivat poikansa kuoleman jälkeen kansalaisliikkeen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamiseksi. He perustivat Matthew Shepard -säätiön, jonka avulla he ovat tukeneet seksuaalivähemmistöjen oikeuksien eteen tehtävää työtä ympäri Yhdysvaltoja. 

52 tapettiin seksuaalisen suuntaumuksensa takia viime vuonna

Yhdysvaltalaisen Anti-Violence Project -järjestön mukaan Yhdysvalloissa tapettiin 52 ihmistä seksuaalisen suuntaumuksensa takia viime vuonna.

Yhdysvaltain oikeusministeriön selvityksessä taas todettiin, että valtaosa seksuaalivähemmistöihin kohdistuvista väkivallan teoista jää ilmoittamatta viranomaisille.

Matthew Shepard -säätiön toiminnanjohtaja Sara Grossman kertoi CNN:lle seuranneensa huolestuneena tämänhetkistä kehitystä.

– Sen lisäksi, että ihmiset ovat alkaneet sanoa ääneen syvimpiä ajatuksiaan, he ovat alkaneet myös toteuttaa niitä. Tuntuu, että olet kohteena, ellet ole valkoinen, hetero ja mies.

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat