Yhdysvalloissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pelkäävät Trumpin tuomariehdokkaan nimitystä – "Olen huolissani oikeudestani jäädä maahan"

2:31
Video: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt huolestuivat tuomarikamppailusta – kirjeenvaihtajamme raportti Yhdysvaltojen sydänmailta.

Yhdysvalloissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat huolissaan presidentti Donald Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan nimityksestä.

Tuomariehdokas Amy Barrettia kuullaan tällä viikolla senaatissa ja republikaanit yrittävät vahvistaa nimityksen vielä ennen presidentinvaaleja. Barrett on äärikonservatiivi, joka suhtautuu kielteisesti muun muassa aborttiin ja homojen oikeuksiin.

Chicagossa asuvat Nevo ja Shaul avioituivat Yhdysvalloissa pari vuotta sitten. Avioliitto oli pariskunnalle suuri asia, sillä synnyinmaassa Israelissa naimisiinmeno ei olisi ollut samaa sukupuolta olevalle parille mahdollista. Pariskunta kuitenkin pelkää vähemmistöjen oikeuksien murentuvan Yhdysvalloissa Trumpin tuomariehdokkaan myötä.

– Nimitys vaikuttaa vaaralliselta ja epärehelliseltä. Se huolestuttaa minua. Olen huolissani oikeudestani jäädä maahan, koska olemme puolisoni kanssa maahanmuuttajia ja oleskelulupani on voimassa avioliittomme kautta, Shinaar kertoo MTV Uutisille.

Indianassa Barrettia ylistetään

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Chicagosta Barrettin kotikaupungissa Indianan osavaltiossa konservatiivituomari saa ylistystä. South Bendistä kotoisin oleva Andrew Snyder kutsuu homoseksuaalisuutta ja homoavioliittoa isoksi ongelmaksi.

– Raamatusssa Sodoman ja Gomorran kaupungit tuhoutuivat tulessa, koska asukkaat kieltäytyivät tottelemasta jumalaa. Me elämme sitä aikaa jälleen! Jeesus onkin tulossa, Snyder sanoo.

Snyder uskoo Barrettin palauttavan maan “lait jälleen raiteilleen”.

"Jos lait menevät läpi, kaikki jotka haluavat syrjiä LGBT-ihmisiä, pystyvät"

Republikaanit kiirehtivät Barrettin nimityksen vahvistamista. Republikaanisenaattoreiden enemmistöllä Barrett saatetaan vahvistaa korkeimman oikeuden tuomariksi vielä ennen marraskuun alun presidentinvaaleja. Nimitys keikauttaisi korkeimman oikeuden tuomaripaikoista 6 konservatiiveille, 3 jäisi liberaaleille. Korkeimman tuomareiden virat ovat elinikäisiä.

Demokraatit vastustavat nimitystä monesta syystä. Ennakkoäänestäminen on jo käynnissä ja miljoonat amerikkalaiset ovat jo äänestäneet.

Korkein oikeus käsittelee uskonnon vapautusta ja seksuaalivähemmistöjä koskevaa oikeusjuttua heti presidentinvaalien jälkeen. Mikäli Barrett vahvistetaan, asiantuntijat uskovat, että hänen avullaan ääriuskovaiset saavat vapautuksen syrjiä ketä haluavat.

– Työnantaja voi estää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet vetoamalla uskonnon vapautukseen. Samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeus voidaan evätä. Homoseksuaalilta voidaan myös estää työpaikat omaan uskontoon vedoten. Jos lait menevät läpi, kaikki jotka haluavat syrjiä LGBT-ihmisiä, pystyvät, UCLA:n lakiprofessori Brad Sears kertoo.

Sears muistuttaa, että myös muut oikeusasteet ovat siirtyneet konservatiivisempaan suuntaan. Searsin mukaan on todennäköistä, että maan konservatiivisissa osissa yritetään heikentää myös samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen pätevyyttä.

– Uskontojen vapautuksen turvin osavaltiot voivat erotella heteroparien ja homoseksuaalien avioliitot eri arvoisiksi. Erittäin konservatiivinen korkein oikeus ei ole uhka vain LGBT-ihmisille, vaan uskontojen poikkeuslupa antaa mahdollisuuden syrjiä myös esimerkiksi maan mustia ja naisia, Sears lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja