Mainos

Nuori äiti kuoli täysin yllättäen – kirurgi kehottaa kaikkia kiinnittämään huomiota näihin merkkeihin

Kovan päänsäryn tai migreenin voi pahimmillaan sekoittaa aivoaneurysmaan, joka voi koitua kohtalokkaaksi. Neurokirurgi suosittelee olemaan tarkkana.

Kerroimme keväällä amerikkalaisesta neljän lapsen äidistä Lee Broadwaysta, joka luuli kovaa päänsärkyään migreeniksi, mutta kuolikin yllättäen aivoaneurysmaan. Myös 8-vuotias Holly sai vakavan aivoverenvuodon täysin yllättäen, ilman mitään ennakkomerkkejä.

Aivoaneurysma tarkoittaa valtimon pullistumaa: tyypillisesti aivovaltimon haarautumiskohtaan muodostuu pussimainen uloke, joka on hauraampi kuin tavallisessa verisuonessa.

Hauras seinämä voi aneurysmassa revetä äkillisesti aiheuttaen verenvuodon aivojen lukinkalvon tai jopa aivokudoksen sisään. Hoitamattomana tauti voi olla hyvinkin vakava, ja nykylääketieteestä huolimatta useimmiten potilaat menehtyvät.

Miten taudin voi tunnistaa ennen kuin se äityy vakavaksi?

NYU Legone Medical Centerin neurokirurgi Howard A. Riina kertoo, että äkillinen ja erittäin voimakas päänsärky, pahempi kuin voi edes kuvitella, voi olla merkki vakavasta aivoanerysmasta.

– Ei ole yllättävää, että ensiapuun tulevat – vaikka heillä on jopa historiaa pahoista päänsäryistä ja migreeneistä – kuvailevat, että kipu tuntuu kuin heihin olisi osunut salama tai pääsärky sai heidät polvilleen, kertoo Riina.

Neurokirurgin mukaan hälyttäviin merkkeihin lukeutuvat seuraavat oireet, joiden takia kannattaa hakeutua heti hoitoon:

 • Äkillinen ja erittäin voimakas päänsärky
 • Äkillinen valonarkuus
 • Äkillinen ja voimakas niskajäykkyys
 • Silmien valonarkuus tai kova kipu silmän takana tai yllä
 • Vaihtelevan asteinen raajaheikkous
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Puheentulon häiriö
 • Äkillinen tajunnanmenetys

Aivoaneurysman hoidossa pyritään ensisijaisesti sulkemaan aivovaltimon pullistuman vuoto. Hoidossa käytetään erilaisia leikkausmuotoja sekä lääkitystä.

Lähteet: Simplemost, HUS

***

0:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.