Nuoret pelottelivat 98-vuotiasta sotaveteraani Armasta öisin – kaksi vuotta myöhemmin luotto on vahva: "Mihin muuhun luotamme, jos emme nuorisoon?"

Sotaveteraani Armas Maaston ikkunan takana kävi kaksi vuotta sitten häiriköimässä paikallinen nuorisojoukko. Asia herätti tällöin paljon keskustelua vanhusten kohtaamasta kiusanteosta. Joulukuussa 98 vuotta täyttävä sotaveteraani on edelleen voimissaan: asuu omassa kodissaan ja seuraa aikaansa. 

MTV Uutiset uutisoi kaksi vuotta sitten sotaveteraani Armas Maastosta, joka pelkäsi nukkua öisin. Miehen ikkunaa käytiin hakkaamassa ja verhojen välistä kurkistelemassa, eikä sotaveteraani uskaltanut tehdä muuta kuin paeta peittojen alle piiloon. 

Vaikka syylliset saatiin lopulta kiinni, herätti aihe paljon keskustelua vanhusten kohtaamasta häiriköinnistä. 98-vuotias Maasto kertoo nyt, että kaikki ikävyydet nuorison kanssa on unohdettu.

– He olivat vallattomia nuoria, mutta eivät millään tavalla pahoja. He pyysivät anteeksi ja asia saatiin selvitettyä. Sen jälkeen olen saanut nukkua yöni aivan rauhassa, Armas kertoo. 

Kaksi vuotta sitten paikan päälle Armasta auttamaan rientänyt Porvoon seudun sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja  Tuomo Kankkunen toimi hienosti välittäjänä häiriköinnin lopettamiseksi. Maaston mukaan Kankkunen "luki lakia" nuorille ja kaikki päättyi lopulta onnellisesti.

Kaksi tyttöä kävi ensin pyytämässä sotaveteraanilta anteeksi, myöhemmmin kaksi poikaa. 

– Siinä Armas istui sohvalla ja kaksi poikaa istui molemmin puolin. Armas tarjoili suklaata pojille ja kertoi sotajuttuja. Sotaveteraanit ovat huippuporukkaa, ja meillä on paljon oppimista heiltä, Armasta auttanut Kankkunen muistelee. 

"Kävi paremmin kuin hyvin"

Kankkusen mukaan nuoret olivat ajattelemattomia, mutta kaikki kääntyi lopulta parhain päin.  

– Siinä kävi lopulta paremmin kuin hyvin. Kiusaaminen loppui kertaheitolla, vaikka nuoret olivat käyneet muuallakin kylillä soittelemassa ovikelloja. 

Sovinnon myötä kiusaaminen loppui muissakin paikoissa. 

– Nuoriso keksii joskus kaikenlaista, eikä siinä paljon mietitä seurauksia sen pidemmälle. Pientä vahinkoa he aiheuttivat, mutta se kaikki loppui siihen, eikä kenelläkään ole jälkikäteen huonoa sanottavaa, Maasto sanoo. 

"Jos kaikki toimisivat tällä tavoin"

Vaikka tilanne lopulta päättyi onnellisesti, aiheutti se Tuomo Kankkuselle pieniä omia murheita.

– Olin ottanut tekijöistä takaapäin valokuvan ja paikallinen lehti uutisoi sen. Joku sanoi sitten, että tiedänkö voivani joutua vastuuseen kuvasta, sillä ihmisistä ei saisi tuolla tavoin ottaa kuvia, hän kertoo.

Kankkunen kertoo tarkoittaneensa hyvää, mutta pelko kaiversi silti mieltä. Sitten mies sai puhelun Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

– Eräs komisario soitti minulle, ja totesi heti alkuun, että älä suotta säikähdä. Hän kertoi, että jos kaikki toimisivat tällä tavoin, olisi poliisilla paljon vähemmän töitä ja lopputulos voisi olla parempi, Kankkunen kertoo.

Koululuokat tutustuneet sota-aikaan

Armas Maasto esittelee edelleen kiinnostuneille koululaisille sotaveteraanihuonetta. Se on Porvoon keskustassa sijaitseva huone, jonne on kerätty sota-ajan esineitä kotirintamalta.

Paikalla on käynyt hänen mukaansa useita koululuokkia, ja nuoret ovat olleet sodanaikaisesta elämästä aidosti kiinnostuneita.

– Joku kysyi minulta joskus, että miten minä voin yhä luottaa nuoriin tällaisen tapahtuman jälkeen. Minä sanoin, että mihin muuhun me sitten luotamme, jos emme nuorisoon?

Viime itsenäisyyspäivänä porvoolaisnuoret sytyttivät sankarihaudalle 400 kynttilää. Tänä itsenäisyyspäivänä on tarkoitus tehdä samoin.

Lue myös:

    Uusimmat