Nuoret kiinnostuneet sähkösavukkeista - jopa joka kolmas kokeillut

Etelä-Ruotsissa nuorten tyttöjen sähkösavukkeiden käyttö näkyy jo katukuvassa.

Sama ilmiö voi rantautua myös Suomeen, varoittaa keuhkosairauksien erikoislääkäri Terttu Harju.

– Opetellaan tapa ja sitten ehkä siirrytään nikotiinitupakkaan ja saadaan ne kaikki mahdolliset haitat, joita keuhkolääkäri vuosien kuluessa työssään kohtaa. Olen tosi peloissani, Oulun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä Harju sanoo.

Suomessakin sähkösavuke on alkanut kiinnostaa nuoria. Viime vuonna tehdyn nuorten terveystapatutkimuksen mukaan noin joka kolmas nuori on kokeillut sähkösavuketta. Yleisimmin nuoret käyttivät nikotiinipitoisia nesteitä.

Suomessa saa myydä sähkösavukkeita, joissa ei ole nikotiinia. Ikärajaa sähkösavukkeen ostamiseen ei ole.

Nikotiinia pienen määrän sisältäviä sähkösavukenesteitä saa tilata ulkomailta itsehoitotuotteina omaan käyttöön. Nikotiinia sisältävät liuokset luokitellaan Suomessa lääkkeiksi, eikä yhdelläkään yrityksellä ole niihin Suomessa myyntilupaa.

Mihin tarvitaan pinkkiä savuketta?

Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri, lääketieteen tohtori Matti Rautalahti on harmissaan siitä, että sähkösavukkeita markkinoidaan voimakkaasti. Hänen mukaansa tuotteita kehitellään kaiken aikaa lisää ja bisnekseen ovat lähteneet myös tupakkayhtiöt.

– Tarjolla on sähkösikareita, sähköpiippuja, matkamalleja ja jopa vaaleanpunaisia tuotteita. Myös erilaisia tekniikoita ja maustettuja nesteitä on monenlaisia. Jos sähkösavukkeita markkinoitaisiin vain tupakoinnin lopettamiseen, miksi tuotevalikoiman täytyy olla näin kirjava? Rautalahti heittää.

Sekä Harju että Rautalahti ovat sitä mieltä, ettei nikotiiniriippuvuutta voi hoitaa sähkösavukkeilla. Siinä mentäisiin ojasta allikkoon.

Rautalahti on huolissaan myös siitä, että sähkösavukkeita "modataan" eli käytetään tavalla, johon sitä ei ole varsinaisesti tarkoitettu.

– Mikä tahansa nesteeseen liukeneva aine voidaan hengittää keuhkoihin tämän laitteen avulla. Myös nesteiden pitoisuuksia voi muuttaa oman mieltymyksensä mukaan. Yleensä nämä mieltymykset liittyvät nikotiiniin.

– Modaaminen on todellinen ilmiö ja vaara. Myös lääkäreiden täytyy olla hereillä.

Sähkösavukkeiden turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.

– Tutkimusten mukaan myös sähkösavukkeet aiheuttavat keuhkojen toimintaan liittyviä muutoksia. Meillä on jo raportoitu tapauksia, joissa sähkösavukkeen vaikutukset ovat olleet aika vakavia, Rautalahti kertoo.

Mainonta riehuu villinä netissä

Sähkösavukkeiden mainonta on kielletty. Markkinointi ja mainonta riehuu kuitenkin nettisivuilla ja sähköpostiviesteinä villinä.

– Saamme viikoittain ilmoituksia mainoksista, kertoo ylitarkastaja Reetta Honkanen valvontavirasto Valvirasta.

Honkasen mukaan osa yrityksistä keplottelee lain kanssa, sillä mainokset ja nettikaupat ovat suomenkielisiä, mutta yrityksen kotimaa on ulkomailla. Näin mainontaan puuttuminen on hankalampaa ja vaatii eri maiden viranomaisten yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat