Nuoret hiillostivat ehdokkaita: Millainen on presidenttiehdokkaiden unelma Suomesta?

Nuorten Ääni -toimittajat selvittivät presidenttiehdokkaiden haaveita 10:39
VIDEO: Nuorten Ääni -toimittajat kertovat, millaista presidenttiehdokkaiden kanssa työskentely oli

Presidenttiehdokkaat kertoivat Nuorten Ääni -toimitukselle, millaisesta Suomesta he haaveilevat.

Presidentinvaalien lähestyessä Nuorten Ääni -toimitus halusi tietää millaisen paikan ehdokkaat haluaisivat tulevaisuuden Suomesta. Haastoimme ehdokkaat paljastamaan näkemyksensä, ja kysyimme myös, mitkä ammatit olisivat suuressa roolissa näissä utopioissa. Ehdokkaiden vastauksissa korostuivat opettaminen ja toisten auttaminen, mutta yllätyksiäkin koettiin.  

Nuorten Ääni -toimitus on osa Helsingin kaupungin nuorten vaikuttamisjärjestelmää. Toimituksen tavoitteena on tuoda nuorten näkökulmia esiin mediassa ja monipuolistaa valtamedioiden luomaa mielikuvaa nuorista.

Muista katsoa MTV:n Presidenttitentti keskiviikkona kello 20–22 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa

Jussi Halla-aho arvostaa opettajia 

Jussi Halla-ahon utopiassa korostuvat työn merkitys sekä taloudellinen turvallisuus. Myös fyysinen turvallisuus on Halla-aholle tärkeää, ja hänen utopiassaan ihmiset pystyvät liikkumaan öisin ilman pelkoa esimerkiksi ryöstetyksi tulemisesta. Tähän päästäisiin muuttamalla hallitusten tapaa käyttää Suomen varoja. 

Halla-ahon utopiassa tärkeää on opettajien työ.

– Kyllä ihmisen pärjääminen ja menestyminen myöhemmässä elämässä rakentuu sen päälle, että hän saa perusvalmiudet: hyvän luku- ja kirjoitustaidon, valmiudet hankkia tietoa myöhemmin elämässään, Halla-aho selittää valintaansa.

Nuoret tenttasivat: Jussi Halla-aho kertoo utopiansa Suomesta 4:01
VIDEO: Jussi Halla-aho kertoo unelmansa Suomesta

Sari Essayahille vapaaehtoistyö on tärkeää

Sari Essayah korostaa utopiassaan perheen roolia. Essayahin haaveilemassa lähimmäisyhteiskunnassa kaikki kokevat olevansa tärkeä osa yhteiskuntaa. Utopia perustuisi vahvaan kansalaisyhteiskuntaan ja vapaaehtoistyöhön, joita Essayah edistäisi osallistumalla aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Löydä oma ehdokkaasi – tästä MTV:n vaalikoneeseen!

Mutta minkä verran Essayah tekee itse vapaaehtoistyötä?

– Aivan valtavasti, Essayah vastaa.

Erityisen lähellä Essayahin sydäntä on seurakunnassa tehtävä vapaaehtoistyö. 

Nuoret tenttasivat: Sari Essayah kertoo utopiansa Suomesta 3:53
VIDEO: Tällainen on Sari Essayahin utopia Suomesta

Alexander Stubb peräänkuuluttaa hyvinvointiyhteiskuntaa 

Alexander Stubbin utopia on pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, jossa jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään. Tärkeää on myös, että yhteiskunta auttaa ihmisiä, jotka eivät pärjää ilman tukea. Stubbin utopiassa erityinen ammatti olisi professorin työ, koska omien sanojensa mukaan hän on ollut onnellisimmillaan professorin ammatissa.

Lue kaikki presidentinvaaleista tästä!

– Mä toivon, että se kansainvälinen kokemus, kansainväliset verkostot ja asiantuntemus joka mulla on, vois auttaa meitä toimimaan vaikka rauhanvälityksen edistäjänä, Stubb kuvaa rooliaan presidenttinä.

Nuoret tenttasivat: Alexander Stubb kertoo utopiansa Suomesta 4:04
VIDEO: Tällainen on Alexander Stubbiin utopia-Suomi

Harry Harkimo haluaa jokaiselle mieluisan työn

Harry "Hjallis" Harkimon utopian perusajatuksena on, että jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla. Harkimo toivoo vahvan vastakkainasettelun loppuvan ja kertoo, ettei tällainen tee hyvää ihmisille. Harkimon utopiassa korostuu ihmiselle mieluisan työn tärkeys. Presidenttinä hän haluaisi edistää utopiansa rakentamista hyväntekeväisyyden kautta ja viedä hyväntekeväisyyttä eteenpäin.

Harkimon utopian kannalta tärkeää työtä on metsien hoito. 

– Metsä on tärkeä asia meidän politiikassa siksi, että se on osa ilmastonmuutosta ja ilmastonmuutos on semmonen asia, joka mun mielestä on tärkeä asia.

Nuoret tenttasivat: Harry Harkimo kertoo utopiansa Suomesta 3:40

Li Andersson korostaa lasten ja nuorten oikeuksia

Li Andersson kertoo, että tasavertaisuus ja rauha ovat tärkeässä asemassa hänen utopiassaan. Anderssonin utopiassa jokaisella olisi samat mahdollisuudet hyvään elämään ihmisen taustasta riippumatta.

Anderssonin ihanneyhteiskunnassa korostuu nuoriso-ohjaajien työ, sillä nuoriso-ohjaajat ovat tärkeitä aikuisia useille nuorille. Presidenttinä hän haluaisi puhua lasten ja nuorten oikeuksien ja ilmastokriisin ratkaisemisen puolesta. 

– Presidentti voi tehdä yhteistyötä nuorisojärjestöjen kanssa ja sitä kautta nostaa niiden asemaa yhteiskunnassa, Anderson miettii.

Nuoret tenttasivat: Li Andersson kertoo utopiansa Suomesta 4:08
VIDEO: Li Andersson kertoo, millainen on hänen utopiansa Suomesta.

Mika Aaltola kannustaa kansalaisia aktivismiin

Mika Aaltolan utopiassa kansalaisten aktiivisuus vaikuttamiseen on tärkeässä asemassa. Aaltolalla on myös omakohtaista kokemusta kansalaisaktivismista ja hän kertoo pitävänsä sitä yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömänä. Presidenttinä Aaltola haluaisi ylläpitää kansalaiskeskustelua ja herätellä yhteiskuntaa puuttumaan tärkeisiin aiheisiin.

– On tärkeää ettei olla passiivisia ja odoteta, että jotain tapahtuu, vaan että kansalaiset ovat aktiivisia ja tekevät itsekin asioita.

Nuoret tenttasivat: Mika Aaltola kertoo utopiansa Suomesta 4:00
VIDEO: Mika Aaltola kertoo, millaisesta Suomesta hän unelmoi

Myös turvallisuus ja terveys ovat isossa osassa Aaltolan utopiaa. Utopia-Suomi olisi turvallinen, eikä ihmisten tarvitsisi huolehtia tulevaisuudestaan muiden maiden melskeestä huolimatta. 

Olli Rehnin utopia nojaa yrittäjyyteen 

Olli Rehnin utopiassa kaikki ihmiset voivat elää rauhassa ja rakentaa omaa elämäänsä. Haaveena on kestävä yhteiskunta, joka yltää ilmastotavoitteisiinsa, ja sellainen, jossa yrittäjyys on kannattavaa. Olli Rehn haluaisi laajentaa asevelvollisuuden koskemaan myös naisia.

Miksi yrittäjyys on tärkeää Suomessa?

– Se on tärkeää sen takia, että yrittäjyys ja sen tulokset vievät yhteiskuntaa ja taloutta eteenpäin, Rehn perustelee.

Hänellä on kolme vinkkiä nuorille yrittäjille.

– Kannattaa olla luova, rohkea ja pitkäjänteinen.

Nuoret tenttasivat: Olli Rehn kertoo utopiansa Suomesta 4:08
VIDEO: Tällainen on Olli Rehnin utopia-Suomi

Jutta Urpilainen luottaa koulutuksen voimaan

Jutta Urpilaisen utopiassa ketään ei jätettäisi. Urpilaisen utopistinen Suomi olisi myös hiilineutraali ja edelläkävijä teknologiassa. Urpilaisen utopiassa opettajan ammatti olisi kaikista tärkein.

– Ei ole koulutusta ilman opettajia, Urpilainen perustelee

Jotta Urpilaisen toivoma utopia voisi toteutua, hän toivoisi suurempaa poliittista tahtoa ja enemmän suomalaisten yritysten vientiä esimerkiksi Afrikkaan.

Nuoret tenttasivat: Jutta Urpilainen kertoo utopiansa Suomesta 4:20
VIDEO: Tällaisesta Suomesta Jutta Urpilainen haaveilee

Pekka Haaviston ihanneyhteiskunta on insinöörien suunnittelema

Pekka Haaviston utopiassa tärkeää on ilmaston puhtaus ja ihmisten kunnioittava suhde luontoa kohtaan. Myös ihmisten välinen kommunikaatio ja toisten kunnioittaminen ovat Haavistolle tärkeitä.

– Utopiasta olisi poissa rasismi, vihapuhe, kaikki se paha mitä me kohdistetaan toisiin ihmisiin.

Haaviston utopiassa tärkeäksi osoittautuvat insinöörit, jotka kehittelevät jatkuvasti keksintöjä kestävän kehityksen takaamiseksi. 

Nuoret tenttasivat: Pekka Haavisto kertoo utopiansa Suomesta 3:48
VIDEO: Tällainen on Pekka Haaviston utopia Suomesta

Lue myös:

Uutta kulmaa ehdokkaisiin? Lähde vaaleihin Tommolan kanssa!

Näin ehdokkaat vastaavat heistä googlessa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin!

Lue myös:

    Uusimmat