Ensimmäisestä kierroksesta tulossa kahden ehdokkaan välinen raju taistelu – nämä asiat puhuvat Halla-ahon ja Haaviston puolesta

Mistä Stubbin ja Haaviston laskusuunta johtuu? 3:26
Ajavatko gallupit taktiseen äänestämiseen? Mielipidetutkija Rahkonen arvioi.

Presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta näyttää tulevan Pekka Haaviston ja Jussi Halla-ahon välinen kamppailu.

Helsingin Sanomien eilen julkaiseman gallupin mukaan vaalien ensimmäisestä kierroksesta on tulossa erittäin tiukka Alexander Stubbin, Pekka Haaviston ja Jussi Halla-ahon kesken. 

Gallupissa Stubbille mitattiin 22 prosentin kannatus, Haavistolle 20 prosenttia ja Halla-aholle 18 prosenttia. Joulukuun mittaukseen verrattuna Halla-ahon tuki on noussut viisi prosenttiyksikköä. Stubbin ja Haaviston kannatus on laskenut kaksi prosenttiyksikköä.

Yhteiskuntatieteiden tohtori, mielipidetutkija Juha Rahkosen mukaan gallupit enteilevät tasaista taistoa. Ehdokkaiden erot ovat lähestulkoon virhemarginaalin sisässä.

– Nyt kannattaa kiinnittää huomiota kannatuksen suuntiin eli kulmakertoimeen.

– Yleensä sellainen ehdokas, jonka kannatus on voimakkaasti kasvussa, saa lisää tuulta purjeisiinsa. Kun kannattajat näkevät, että omalla miehellä on mahdollisuus päästä toiselle kierrokselle, galluptulokset aktivoivat.

Muista katsoa MTV:n Presidenttitentti keskiviikkona kello 20–22 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa

Toisaalta se voi myös aktivoida laskusuunnassa olevan ehdokkaan kannattajia.

– Jussi Halla-ahon nousu saattaa aktivoida ennen kaikkea […] ryhmittymään Haaviston taakse.

Taktisesta äänestämisestä selkeitä merkkejä

Rahkosen mukaan näissä vaaleissa on selkeitä merkkejä taktisesta äänestämisestä, jota gallupit myös voivat lisätä.

– Joidenkin arvioiden mukaan jopa viidennes äänestäjistä äänestää jotakin muuta ehdokasta kuin sitä, jota pitää parhaana. Äänestetään pikemminkin sitä, jolla katsotaan olevan mahdollisuudet voittoon.

Tämä ilmiö saattaa siis sataa Haaviston laariin.

Kolmen vahvan ehdokkaan kärki vaikuttaa selvältä. Väitöskirjatutkija Theodora Helimäki Helsingin yliopistosta pitää gallupeissa ykkösenä keikkuneen Stubbin pääsyä toiselle kierrokselle lähes varmana.

– Suurin mittelö tässä on nimenomaan Haaviston ja Halla-ahon välillä, Helimäki sanoo. 

Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä, menevät kaksi eniten kannatusta saanutta ehdokasta toiselle kierrokselle.

– Tällä vauhdilla Jussi Halla-aho saattaa tehdä "Le Penit" ja nousta toiselle kierrokselle, kuten Ranskankin vaaleissa nousi oikeiston edustaja, Rahkonen arvioi viitaten ranskalaispolitiikko Marine Le Penin yllätysnousuun.

– Mutta pääseekö siitäkin pidemmälle, se on toinen juttu.

Miksi Halla-aho ja Rehn nousevat gallupeissa? Katso väitöskirjatutkija Helimäen ja mielipidetutkija Rahkosen haastattelu kokonaisuudessaan videolta:

Ohjaavatko gallupit taktiseen äänestämiseen? 11:33

Lue myös:

    Uusimmat