NRK: Venäläismies pidätettiin Norjan rajalla – laukusta löytyi droneja

Venäläismies oli poistumassa Norjasta Venäjälle, kun hänen matkalaukustaan löydettiin raja-asemalla droneja sekä useita muita elektronisia tallennuslaitteita.

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi 50-vuotiaan venäläismiehen pidätyksestä Norjan Kirkkoniemen Storskorgin raja-asemalla 11. lokakuuta.

Mies oli poistumassa maasta takaisin Venäjälle, kun häneltä löydettiin normaalissa rajatarkastuksessa matkalaukusta kaksi dronea sekä muita elektronisia tallennuslaitteita. Tämän jälkeen häntä vastaan nostettiin syyte ja hänet pidätettiin. 

Venäläismiestä syytetään pakotelain ja pakotemääräysten rikkomisesta, jotka tulivat voimaan Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Sodan alettua venäläiset yritykset tai kansalaiset eivät ole saaneet lentää Norjassa.

Syytettä saatetaan kuitenkin vielä laajentaa, ja Norjan syyttäjänvirasto ottaa tutkinnan hoitaakseen.

NRK:n mukaan poliisilla ei ole vielä mitään tietoa miehen toiminnasta Norjassa ennen pidätystä. 

Miehen puolustusasianajaja Jens Bernhard Herstad kertoi torstai-iltana NRK:lle, että syytetty on tunnustanut lentäneensä dronella Norjassa.

Norjan öljylaitoksilla on havaittu useita epäilyttäviä droneja ennen ja jälkeen Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiä Itämerellä. Norjassa seurataan räjähdysten jälkeen erityisen tarkasti dronejen toimintaa.

Lue myös: