Novak Djokovic rikkoi hiljaisuuden – perhe syytti Australian viranomaisia "kidutuksesta" ja ihmisoikeuksien riistämisestä

4:22
Novak Djokovic voitti valituksensa – tennistähden kohutilannetta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä.

Novak Djokovic on antanut ensimmäisen lausuntonsa sen jälkeen, kun hänet vapautettiin eristyksestä Melbournessa. Passinsa ja henkilökohtaiset tavaransa saaneen tennistähden tilanne on yhä avoin.

Melbourneen viime viikolla saapunut tennistähti Novak Djokovic vietti neljä vuorokautta paikallisessa ja karuksi kuvaillussa Park-hotellissa, jossa hän oli eristettynä sen jälkeen, kun Australian rajaviranomaiset peruivat hänen viisuminsa.

Oikeustaisto ratkesi maanantaina ainakin hetkellisesti tennistähden eduksi, sillä rajaviranomaisten toiminta ei ollut oikeuden mukaan asianmukaista, eikä viisumin peruminen siten laillista.

Oikeuden tuomarin mukaan Australian rajaviranomaisten olisi pitänyt antaa Djokovicille enemmän aikaa omaan vastineeseensa viisumin perumispäätöksen jälkeen.

Djokovic kirjoitti Twitterissä ensimmäisen julkisen lausuntonsa vapautumisensa jälkeen. Yhä mahdollisen karkotuksen tai maasta poistamisen uhalla Melbournessa oleskeleva serbi haluaa edelleen pelata Australian avoimessa tennisturnauksessa.

– Olen iloinen ja kiitollinen, että tuomari kumosi viisumini peruutuksen. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta haluan jäädä ja yrittää kilpailla Australian avoimissa, Djokovic kirjoitti.

– Olen yhä keskittynyt siihen. Lensin tänne pelatakseni yhdessä tärkeimmistä tapahtumista, joita meillä on, uskomattomien fanien edessä.

Djokovic kiitteli seuraavassa tviitissään ihmisiä myös kaikesta saamastaan tuesta.

Rokottamattoman Djokovicin oleskelu Australiassa on kyseenalaistettu, sillä maassa on äärimmäisen tiukat matkustusohjeet, eikä tennistähden ole katsottu täyttävän maahantulokriteerejä.

Djokovic saattaa yhä menettää viisuminsa Australiassa, sillä maan hallituksella on edelleen täysi määräysvalta peruuttaa hänen viisuminsa maanantaisesta oikeuden päätöksestä huolimatta.

Ei vastauksia koronavirustartunnasta

Maanantai-iltapäivällä myös Djokovicin perhe piti oman lehdistötilaisuutensa Serbiassa, josta se lähetettiin ympäri maailman. Tennistähteä odotettiin tilaisuuteen virtuaalisesti saapuvaksi, mutta hän ei lopulta osallistunut.

Lehdistötilaisuudessa Djokovicin vanhemmat esittivät vakavia syytöksiä Australian viranomaisia kohtaan. Äiti Dijana sanoi poikansa kärsineen "kidutuksesta". Isä Srdjan puolestaan sanoi, että Novakin "ihmisoikeudet riistettiin" eristyksessä.

Djokovic ei isänsä mukaan saanut pitää yhteyttä tiimiinsä, ystäviinsä tai edes lakimiehiinsä hotellieristyksen aikana.

Australian pääministerin Scott Morrisonin aiemman maanantaina antaman lausunnon mukaan Djokovic sai saman kohtelun kuin muutkin vastaavassa tilanteessa olevat.

Djokovicin on väitetty sairastaneen koronaviruksen joulukuussa kotimaassaan Serbiassa. Hän kuitenkin osallistui testipäivää seuranneena päivänä normaalisti nuorten pelaajien palkintotilaisuuteen ilman maskia.

Djokovicin perheenjäsenet eivät maanantain lehdistötilaisuudessaan suostuneet kertomaan mitään tennistähden joulukuisesta koronatartunnasta.

Australian avoin tennisturnaus alkaa 17. tammikuuta. Djokovicin veljen mukaan uransa 21. Grand Slam -turnausvoittoa jahtaava pelaaja pääsi jo maanantaina vapautumisensa jälkeen harjoittelemaan tenniskentälle turnausta varten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja