"Arum arum aaaaaaaaag" – Boris Johnsonin harhaileva puhe Pipsa Possusta hämmentää Britanniassa

3:12
Katso videolta, miten Boris Johnson puhui Pipsa Possusta teollisuusjohtajille.

Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin edesottamukset viime viikkojen aikana ovat nostattaneet kritiikkiä ja epäluottamusta hänen johtamansa konservatiivipuolueen sisällä.

Johnsonin viimeisin kommellus oli poukkoileva puhe Britannian teollisuuden liiton tilaisuudessa. Kesken Koillis-Englannin teollisuusjohtajille pitämänsä puheen Johnson vaikutti unohtavan mitä hänen piti sanoa eivätkä puheen paperit olleet oikeassa järjestyksessä.

Parikymmentä sekuntia papereita selattuaan ja pahoiteltuaan tilannetta pääministeri nosti katseensa paperipinosta ja käänsi puheen piirroshahmoon.

– Kävin eilen, kuten kaikkien kuuluisi, Pipsa Possu -maailmassa. Nostakaa kätenne, jos olette käyneet Pipsa Possu -maailmassa, Johnson kysyi.

Pipsa Possu -maailma on Etelä-Englannissa sijaitseva lasten animaatiosarjan ympärille rakennettu teemapuisto. Johnson vieraili siellä 1-vuotiaan poikansa kanssa.

– Rakastin sitä puistoa. Se on minunlaiseni paikka. Turvalliset kadut, kuria kouluissa, julkisella liikenteellä suuri painoarvo. Vaikkakin isäpossu on vähän stereotyyppinen.

Johnson selitti, kuinka Pipsa Possu on loistava esimerkki yksityisen sektorin luovuudesta. Britanniassa luodusta sarjasta ja siihen liittyvistä oheistuotteista on kasvanut miljardiluokan bisnes.

– Minusta tämä on silkkaa neroutta. Eikö teistäkin? Mikään hallitus maailmassa eikä kukaan virkamies maailmassa voisi keksi Pipsa Possua!

Puheen aikana Johnson myös siteerasi bolševikkijohtaja Vladimir Leniniä ja vertasi itseään Raamatun Moosekseen antamalla uudet kymmenen käskyä siitä, millaisia yrityksiä maassa olisi tarpeen luoda. Lisäksi hän imitoi kiihdyttävää autoa, mikä on litteroitu pääministerin kanslian sivuille muodossa “arum arum aaaaaaaaag”.

"Täysi sekamelska"

Johnsonin tekemä aasinsilta Pipsa Possusta yksityisen sektorin luovuuteen ei ole vakuuttanut kaikkia hänen puoluetovereitaan eikä yleisössä olleita yritysjohtajia.

– Se oli täysi sekamelska, yksi kokeneista konservatiivikansanedustajista kommentoi The Guardianille.

Toinen puolestaan kertoi luottamuksen pääministeriin olevan koetukselle puolueen sisällä. Myös oppositio on saanut "epäammattimaisesta käytöksestä" lyömäaseen.

Yritysjohtajiltakin on kuultu mediassa arvostelevia kommentteja puheesta, jonka piti olla tärkeä nostatuspuhe teollisuuden siirtymässä ilmastoystävällisemmäksi. Lontoon Cityn asiantuntijat ovat lisäksi huomauttaneet, että vaikka Pipsa Possun luoneet animaattorit ovat brittejä, omistaa sarjan oikeudet yhdysvaltalainen Hasbro.  

Luottamusta konservatiivipuolueessa ovat nakertaneet myös viikkoja jatkunut korruptiokohu, jonka keskiössä oli kansanedustaja Owen Paterson. Paterson sai vuosia noin 100 000 punnan eli noin 120 000 euron lisätulot yritykseltä, joka teki valtion kanssa satojen miljoonien arvoisen sopimuksen koronatesteistä.

Patersonin epäiltiin lobanneen hallitusta sääntöjen vastaisesti ja käyttäneen kansanedustajana avustajiaan apuna sivutyössään konsulttina. Johnsonin hallitus puolusti ensin Patersonia, mutta vaihtoi lopulta mielipidettään ja Paterson erosi.

Konservatiivien kannatus syksyn aikana on romahtanut huippulukemistaan. Kesällä se johti gallupeissa työväenpuoluetta vielä noin kymmenellä prosenttiyksiköllä, mutta viimeisimmissä mittauksissa maan pääpuolueet ovat tasoissa 37 prosentissa.

Pipsa Possu -puheen jälkeen Johnson on saanut vastailla julkisuudessa huolestuneisiin kysymyksiin hänen voinnistaan. Tänä aamuna asiasta kysyttiin myös varapääministeri Dominic Raabilta.

Raab vakuutti BBC:n haastattelussa Johnsonin olevan mainiossa kunnossa. Raabin mielestä Johnsonilla hyvä ote työstään.

– Pipsa Possusta sanon, että se on fantastinen vientituote, Raab kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja