Norwegianin lento teki hätälaskun Tanskaan – suomalaismatkustaja huusi ja öykkäröi tuntikausia

Lentomatkustaja unohti matkalaukkunsa ja sai raivokohtauksen – käännytti koneen takaisin lähtöportille 1:16
Katso myös: Lentomatkustaja unohti matkalaukkunsa ja sai raivokohtauksen – käännytti koneen takaisin lähtöportille

Norwegianin paluulennolla Malagasta Helsinkiin koettiin ahdistavia hetkiä, kun sekavan oloinen suomalaismatkustaja alkoi huutamaan ja uhittelemaan kesken lennon.

Lomalta palaajien unet keskeytyivät keskiviikon vastaisena yönä, kun suomalainen, silminnäkijöiden mukaan noin kolmekymppinen mies, alkoi huutamaan ja öykkäröimään kovaan ääneen koneessa. 

MTV:n haastatteleman, lähellä istuneen silminnäkijän mukaan mies oli uhitellut koneen käytävällä, ja häntä oli henkilökunnan toimesta käskytetty istumaan ja pyydetty useasti rauhoittumaan. 

Kun tämä ei ollut tepsinyt, koneen kapteeni kuulutti, olisiko koneessa poliiseja, pelastajia tai vartijoita, jotka voisivat auttaa uhkaavan matkustajan kanssa. 

– Lopulta muutama rotevampi matkustaja tuli auttamaan, ja pitivät kiinni miehestä, että tämä saatiin sidottua, silminnäkijä kertoo. 

Mies painettiin istuinta vasten ja sidottiin käsistä. Tämäkään ei ollut rauhoittanut matkustajaa, joka oli silminnäkijän mukaan selvästi jonkinlaisen sekavuuskohtauksen tai vastaavan alainen sekä todennäköisesti päihtynyt. Mies oli huutanut itsetuhoisia asioita ja toistanut "Päästäkää pois!" lähes koko tilanteen ajan. 

Lento viivästyi neljä tuntia - matkustajat alkoivat pyörtyillä kuumuudesta 0:29
Katso myös: Lento viivästyi neljä tuntia – matkustajat alkoivat pyörtyillä

Hätälasku turvallisuussyistä

Lennon kapteeni teki lopulta päätöksen välilaskusta Tanskan Kööpenhaminaan. Tässä vaiheessa tilanne oli kestänyt jo parisen tuntia, ja laskeutumiseenkin meni yli tunti. Mies riehui yhteensä siis useamman tunnin ajan.

Norwegianin viestintäpäällikkö Charlotte Holmbergh vahvistaa MTV Uutisille, että kapteenin oli pakko tehdä matkustajien turvallisuuden vuoksi välilasku Kööpenhaminaan, kun miestä ei saatu rauhoittumaan.

– Turvallisuus on ykkösprioriteettimme, ja meillä on nollatoleranssi kaikelle käyttäytymiselle, joka voi vaarantaa turvallisuuden, hän kertoo. 

Koska hätälasku tehtiin turvallisuustyistä, ei Norwegian maksa matkustajille korvauksia myöhästymisestä. Lento oli silminnäkijän mukaan perillä Suomessa aamuseitsemän jälkeen myöhästyen yhteensä nelisen tuntia. 

EasyJetin lennolta jäi 19 matkustajaa pois, koska kone oli "liian painava" – kuuntele lentokapteenin erikoinen kuulutus 1:35
Katso myös: EasyJetin lennolta jäi 19 matkustajaa pois, koska kone oli "liian painava" – kuuntele lentokapteenin erikoinen kuulutus

"Sai kyllä olla viimeinen lento"

Silminnäkijä kertoo, että tunnelma oli yleisesti ahdistunut, kun kone oli täysi ja ahdas eikä huutoa voinut mitenkään paeta.

– Lennolla oli paljon lapsia ja vanhemmat yrittivät rauhoitella näitä ja kiinnittää huomion muuhun kuin huutamiseen.

Huutaminen oli kuitenkin niin kovaa, että se aiheutti selvästi ahdistuneisuutta kanssamatkustajissa.

— Kuulin, kun ympärillä puhuttiin, että sai olla kyllä viimeinen lento. Varmasti se aiheutti monenlaisia tunteita, silminnäkijä kertoo. 

Kone laskeutui aamuyöllä Kööpenhaminaan, jossa pelastushenkilökunta ja poliisit tulivat koneeseen ja ottivat miehen huostaan.

Silminnäkijän mukaan mies ei tässä vaiheessa tehnyt näennäisesti vastarintaa vaan rauhottui kun hänet vietiin koneesta ulos. 

Matkustajien kauhunhetket lennolla: "Odottamaton vapaapudotus" – video näyttää vakavan turbulenssin jäljet 2:00
Katso myös: Matkustajien kauhunhetket: Lentokone kuin vapaapudotuksessa useita sekunteja

Lue myös:

    Uusimmat