Supersuosittu norppalive vaarassa! Saimaannorpat joutuvat pakenemaan kiveltään liian lähellä päristeleviä veneitä

1:31
Norppalivessä puhkesi mylly! Pullervo rähjäsi tunkeilijan kanssa kiven herruudesta – WWF selvitti henkilöllisyyden.

Uteliaat veneilijät ovat häirinneet tänä keväänä WWF:n Norppaliven eläimiä ajamalla liian lähelle niiden lekottelukiviä. WWF vetoaakin nyt Saimaalla liikkuviin, että norppiin jätettäisiin kiikarointietäisyys.

Norppaliven kameran lähellä on liikkunut viime päivinä ihmisiä moottoriveneillä tarkkailemassa rantakivillä turkkiaan vaihtavia norppia. Asiasta tiedottaa WWF.

Mikäli häiriö jatkuu, WWF joutuu sulkemaan Norppaliven.

– Norppia on myös paennut kiviltä veteen veneiden takia. Norpat tulisi nyt jättää rauhaan, ja niitä tulisi seurata mieluummin liven kautta, Itä-Suomen yliopiston tutkija Mervi Kunnasranta toteaa MTV Uutisille.

Karvanlähtö on norpalle todellista työtä

Karvanvaihto on norpille erittäin tärkeä tehtävä, Kunnasranta selvittää. 

Karvan irtoaminen ja uuden karvan kasvu edellyttävät ihon pintakerroksen lämpenemistä ja kuivamista. Lämpimässä paikassa köllöttely taas nopeuttaa karvan vaihtumista. Karvanvaihto voi häiriintyä, jos norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisten aiheuttaman häiriön vuoksi.

– Karvanvaihto ei ole norpalle letkeää iloista pötköttelyä, vaikka se siltä näyttää, vaan ankaraa, fysiologista työtä, Kunnasranta muistuttaa.

– Ei niitä muina vuodenaikoina pysty tuolla tavalla lähestymään, vaan ne nyt ikään kuin pelaavat aikaa. Siksi ne ovat niin kesyn oloisia. Kun ihmiset menevät niitä turhan lähelle ja jos eläin on vaikka kaksi tuntia turkkiaan kuivattanut, se punnitsee pitkään, meneekö se veteen.

3:59:11
Norppalive palaa jälleen ja tällä kertaa äänien kera – seuraa suoraa lähetystä Saimaalta

Karva suojaa norpan ihoa vaurioilta

Karvalla ei ole Kunnasrannan mukaan hylkeelle lämpötaloudellista merkitystä, koska sen lämpö on läskissä, mutta se on hyvä kulumisen suoja.

– Se on pakko vaihtaa. Ja jos karvanvaihto pitenee, se on myös ruokailusta poissa. Mitä enemmän norpat joutuvat olemaan mailla, sitä vähemmän ne pystyvät syömään. 

Kaiken kaikkiaan norpan karvanvaihto voi viedä kuukauden.

– Sen takia norpat nousevat tähän aikaan vuodesta kiville makaamaan. Ja silloin ne tietysti haluaisivat myös olla rauhassa, Kunnasranta sanoo.

Kiikaroida saa

WWF ja Kunnasranta tähdentävät, että norppien tarkkailu on sallittua, mutta vain sopivan etäisyyden päästä. Suositus olisi pitää norppaan ”kiikarointietäisyys”.

– Olemme sitoutuneet siihen, ettei Norppalive aiheuta merkittävää häiriötä norpille. Mikäli häirintää ilmenee jatkossa, joudumme sulkemaan kameran, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja