Norpanlaskijan pelastuspuku täyttyi vedellä – jäällä hiihtänyt Raimo kiirehti apuun ja vaaransi henkensä: Pahasti kylmettynyt mies pelastui

2:47
Hengenpelastusmitalit myönnettiin tunnustukseksi kaikkiaan seitsemälle henkilölle. Mitali myönnetään teosta, joka pelasti toisen ihmisen hengen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi hengenpelastusmitalit perjantaina. Yksi mitalin saaneista on Raimo Korhonen, joka pelasti jäihin pudonneen henkilön oman henkensä uhalla.  

Raimo Korhonen oli hiihtämässä jäällä, kun hän havaitsi heikoilla jäillä myös kaksi muuta henkilöä. Hetken tarkasteltuaan kaksikon toimintaa, hän huomasi, että toinen norpanlaskijoista oli pudonnut jäihin.

Jäihin pudonneella norpanlaskijalla oli päällään pelastuspuku. Koska puku vuoti tai sen vetoketju oli auki, puku täyttyi vedellä ja muuttui erittäin raskaaksi.

Korhonen soitti välittömästi hätänumeroon, ja pelastuslaitos hälytettiin ihmisen pelastustehtävälle. Vaikka pelastusviranomaiset oli hälytetty paikalle, Korhonen päätti toimia pelastaakseen jäisen veden varaan joutuneen miehen.

Korhonen oli itsekin jatkuvassa hengenvaarassa

Korhonen lähti lähestymään jonkin matkan päässä ollutta kaksikkoa, mutta huomasi pian, ettei jää kannatellut hänenkään painoa. Hän liitti suksisauvansa yhteen ja tavoitteli viritelmällään hädässä ollutta henkilöä.

Suksisauvat katkesivat norpanlaskijan painosta. Korhonen lennähti sauvojen katkettua taaksepäin, minkä yhteydessä hänen toinen jalkansa meni jäästä läpi. Korhonen oli siis jatkuvassa hengenvaarassa itsekin, sillä jää oli laajalti heikko tapahtuma-alueella.

Veden varassa ollut henkilö pääsi kuin pääsikin ylös vedestä Korhosen avustuksella. Koska pelastautumispuku li raskas ja hädässä ollut henkilö oli kylmissään, hän ei pystynyt siirtymään paikalta omin avuin. Hän liikkui aluksi järven päällä polvillaan Korhosen suksisauvojen avustuksella.

Pelastautumispukua yritettiin riisua jo järven jäällä ja ensiavuksi hädässä olleelle norpanlaskijalle annettiin kuivat ja lämpimät hanskat. Norpanlaskijan työpari saapui paikalle. Hän siirsi yhdessä Korhosen kanssa vedessä olleen miehen kainaloista kannatellen rantaan.

Hädässä ollut henkilö pelastui – Raimon rohkeutta kehutaan

Kolmikko ehti edetä järvellä noin 200 metriä, kun lääkärihelikopteri saapui paikalle, ja otti kylmettyneen miehen kyytiin. Pelastuslaitos oli noin kahden kilometrin päässä tapahtumapaikasta.

Vedessä ollut mies kuljetettiin Pelastuslaitoksen viranomaisten luo, minkä jälkeen mies toimitettiin sairaalaan jatkohoitoihin hänen ruumiinlämpönsä ollessa vain 31 astetta.

Korhosen toimintaa kehutaan erittäin rohkeaksi ja neuvokkaaksi. Hengenpelastusmitalin saamista puoltaa myös se, että Korhonen ryhtyi pelastustoimiin siitäkin huolimatta, että hänen oma henkensä oli koko ajan vaarassa. 

Hengenpelastusmitali myönnetään tunnustuksena erittäin rohkeasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on saatu pelastettua.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja