Norjasta ankaraa kritiikkiä Venäjän urheilutähdille – "Sitä on iljettävää katsoa"

Venäjän suurimmat urheilutähdet tapasivat Vladimir Putinin ja maan valtionjohtoa tiistaina. Shakkiekspertti ja Venäjän kielen professorina Oslon yliopistossa työskentelevä Atle Grönn lataa kovaa kritiikkiä urheilutähdille NRK:n haastattelussa.

Paikalla tilaisuudessa olivat muun muassa maastohiihtäjä Veronika Stepanova, joka voitti viestikultaa Pekingin talviolympialaisissa ja dopingista kärynnyt taitoluistelija Kamila Valijeva. Paikalla oli myös paljon muita olympiamitalisteja. Grönn uskoo, että tapahtumalla pyritään saamaan venäläisten tukea kotimaassa.

– Kansainvälinen vastustus Venäjää kohtaan on valtaisaa. He mielellään näyttävät, että heillä on sisäistä tukea. He eivät voi tehdä pr-kampanjaa ulkomailla, mutta heidän täytyy lähteä liikkeelle. He eivät voi hävitä kotona, Grönn totesi.

Venäläismedioiden mukaan osallistujien tuli olla karanteenissa ja antaa negatiivinen testitulos ennen osallistumista. Grönn nostaa esille, että venäläisurheilijat eivät ole selvästi ilmaisseet vastustusta sotaa kohtaan.

– Olemme nähneet suurempaa vastustusta älymystön ja taidemaailman keskuudessa. Tässä kohtaa urheilijoista tulee hyödyllisiä idiootteja. Haluamme nähdä rohkeita urheilijoita, jotka ovat sotaa vastaan. Se meiltä puuttuu. Mutta olemme nähneet, että tällaiset asiat vaativat aikaa, Grönn sanoi.

Se on kuitenkin vielä kyseenalaista, että osallistuvatko urheilijat vapaaehtoisesti Venäjän hallinnon järjestämiin tapahtumiin. Grönn uskoo, että urheilijat yleisesti kuvastavat väestöä, jossa osa on sodan kannalla ja osa sitä vastaan. Sodan vastustajat ovat voituneet joutua painostuksen kohteeksi.

– Tämä on silkkaa spekulointia, mutta ympärillä vallitsee vahva psykologinen paine. Heidän täytyy tasapainoilla omantunon ja etuoikeuksien menettämisen välillä Venäjän urheilumaailmassa. Monet pelkäävät, että saavat leiman, että ovat hallintoa vastaan, Grönn totesi.

– Ulkopuolelta tulee painetta osallistua tällaisiin tilaisuuksiin ja se on valitettavasti asianlaita sodan kannattajien kohdalla. Ulkopuolelta sitä on vain iljettävää katsoa, Grönn päätti.


Lue myös:

    Uusimmat