Mitä tapahtui tähtiurheilijoiden Z-symbolille? Venäläissiskosten kuvamanipulaatio herättää kysymyksiä

Monet venäläisurheilijat aiheuttivat hämmennystä viime viikolla esiintymällä Vladimir Putinin tukitilaisuudessa Ukrainan sotaa symboloiva Z-kirjain rinnassaan. Tokion olympialaisissa menestyneet Averinan siskokset Dina ja Arina kuitenkin halusivat tilaisuuden jälkeen tehdä pesäeroa symboliin.

Averinan siskosten lisäksi Moskovan Luzhniki-stadionin tilaisuudessa nähtiin muun muassa olympiavoittajat, uimari Jevgeni Krylov, voimistelja Viktoria Listunova, taitoluistelijat Viktorija SinitsinaNikita Katsalapov ja Vladimir Morozin sekä hiihtäjä Aleksandr Bolshunov. Heistä ainoastaan Bolshunovilla ei ollut rinnassaan sodan symboliksi noussutta Z-kirjainta.

Tilaisuuden jälkeisissä kuvissa symboli oli kadonnut myös muiden asuista. Norjalainen NRK kiinnitti huomiota Averinan siskosten Telegram-julkaisuihin. Averinat julkaisivat muun muassa kuvan, jossa poseerasivat Katsalapovin ja Sinitsinan kanssa. Z-kirjain oli kuitenkin häivytetty digitaalisesti urheilijoiden rinnuksista. Kuvan voit katsoa täältä.

NRK kysyi Bergenin yliopistossa venäläiseen kulttuuriin erikoistuneelta tutkijalta Irina Anisimovalta, mitä siskokset pyrkivät kuvillaan viestimään.

– Tällainen retusointi voi olla merkkinä kannattajille, että kuuluukin oppositoon. Se voi olla tapa tehdä pesäeroa symboliin, joka voidaan helposti rinnasta hakaristiin tai fasismin symboliin, Anisimova sanoi.

– Venäläinen yhteiskunta on hyvin jakautunut. Osa pitää symbolia luultavasti hyvänä, toiset taas ottavat sen hyvin negatiivisesti.

23-vuotiaiden kaksosten nuoret seuraajat Telegramissa luultavasti kuuluvat jälkimmäiseen joukkoon, Anisimova arvioi.

– Ne, joilla on pääsy internetiin, ja jotka käyttävät tuollaisia alustoja, ovat vähemmän sodan kannalla. He kuuluvat nuorempaan, urbaanimpaan ja koulutetumpaan sukupolveen. Vanhempi kansa katselee enemmän televisiota ja saa uutisensa valtion kanavilta, jotka ovat sodan puolella.

Professori Kåre Johan Mjör Bergenin yliopistosta uskoo kansainvälistä uraa luovien Averinojen pyrkivän tekemään eroa etenkin ulkomailla erittäin kielteisen vastaanoton saaneeseen symboliin, etteivät likaisi nimeään kansainvälisesti.

– He mahdollisesti taktikoivat. Heillä on kansainvälinen ura ja he haluavat pitää siitä kiinni. He mahdollisesti ajattelevat tässä tulevaisuuttaan, Mjör sanoo.

Myös Mjör nostaa esiin venäläisen yhteiskunnan jakautumisen ja toteaa, että symbolin häivyttämisellä keskitytään mahdollisesti juuri nuoreen yleisöön. Mjörin mielestä symbolin häivyttäminen ei tarkoita välttämättä sitä, että urheilijat olisivat sotaa vastaan.

– Sitä on vaikea sanoa, he kuitenkin olivat mukana seremoniassa. Ehkä he ennemminkin pyrkivät suojelemaan itseään. Tuollaisessa tilaisuudessa esiintyvät henkilöt ovat erityisessä asemassa, heillä on varmasti kovat paineet. On vaikea sanoa ei, jos kun joku pyytää pitämään tuota merkkiä, etenkin, kun presidentti on paikalla.

Myöskään Anisimova ei näe Z-kirjaimen poistoa selkeänä erottautumisena sodasta. Hän toivoisi urheilijoilta selkeämpää, sanallista viestiä. Se voisi kuitenkin käydä kalliiksi.

– Monet venäläiset urheilijat ovat riippuvaisia valtiosta, koska heillä ei ole juurikaan sponsoreita, etenkään nyt, kun monet yhtiöt ovat vetäytyneet maasta. On todella vaikeaa kapinoida, ja jos joku tekee niin, heidän täytyy luultavasti muuttaa ja aloittaa uusi elämä muualla.

Lue myös:

    Uusimmat