Norjassa yli sata tietä on suljettu Hans-myrskyn takia, jo yli 4000 ihmistä on evakuoitu: "Vaara ei ole ohi"

Karu näky Norjassa: Tulvavesi mursi padon, teitä veden vallassa 2:00
Karu näky Norjassa: Tulvavesi mursi padon, teitä veden vallassa.

Norjassa jo yli 4 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan maata päiviä riepotelleen Hans-myrskyn yhä jatkuessa. Yli 1 700 ihmistä evakuoitiin Ringsakerin kunnassa ja noin tuhat Ålissa Hallingdalissa.

Yli sata tietä on yhä suljettuina myrskyn takia. Osa suljetuista teistä on pääkaupunki Osloon johtavia valtaväyliä.

Useat kunnat ovat eristyksissä teiden sulkemisen myötä. Esimerkiksi kaikki Ringebun kunnan alueelle johtavat tiet ovat tulvan alla tai suljettuina maanvyörymien vaaran vuoksi.

Paikallisten asukkaiden lisäksi alueella on jumissa turisteja, jotka ovat joutuneet leiriytymään puistoon keskelle kaupunkia.

– He eivät voi mennä pohjoiseen eivätkä etelään, eikä täällä ole muita majoitusvaihtoehtoja, kunnanjohtaja Arne Fossmo sanoi NTB:lle keskiviikkona.

Vedenpinta nousee yhä

Vesistöjen yläosissa tulvahuippu on jo saavutettu, mutta alempana veden virtaus lisääntyy yhä. Torstaiaamuna Norjan ilmatieteen laitos jatkoi korkeinta mahdollista eli punaista varoitusta tulvista Norjan itäosissa.

NRK:n mukaan Norjan vesi- ja energiavirasto (NVE) sanoo, että Gudbrandsdalslågen-joen vedenkorkeus on seitsemän kertaa normaalia korkeampi. Joen yli kulkeva rautatiesilta Ringebussa sai vakavia vaurioita tulvassa ja oli keskiviikkoiltana vaarassa romahtaa. Torstaiaamuna Norjan rautateistä vastaava valtionyhtiö ilmoitti, että silta saadaan pysymään vakaana.

Maan kolmanneksi suurimman vesistön Drammenvassdragetin tulva taas voi olla kaikkien aikojen pahin. Drammensvassdragetin järvien vedenpinta on nousussa. Tyrifjorden-järven pinnan odotetaan nousevan sunnuntaihin asti yhteensä 1–1,5 metriä.

Pääministeri: Seuraavat päivät kriittisiä

Pääministeri Jonas Gahr Störe tapasi keskiviikkoiltana vesi- ja energiaviraston edustajia, jotka antoivat hänelle tilannepäivityksen.

Störe varoitti jokien ja purojen vedenpinnan jatkuvasta noususta sekä maanvyörymistä. Hänen mukaansa vaarallisin alue siirtyy etelän suuntaan.

– Vaara ei suinkaan ole ohi, Störe sanoi.

Tulevat päivät ovat pääministerin mukaan kriittisiä. Paikalliset yhteisöt saavat lisää resursseja, kuten lisää helikoptereita ja lääkintäryhmiä. Tähän mennessä hallitus on muun muassa lähettänyt seitsemän ylimääräistä helikopteria auttamaan evakuointitöissä.

Hydrologi: Tulva hyvin epätavallinen

Lähipäivinä Norjassa sataa yhä paikoin vettä. NVE:n hydrologi Inger Karin Engen kertoo NTB:lle, että pahiten kärsineillä alueille ei onneksi luvata enää juuri yhtään sadetta.

– Tämänhetkinen ennuste näyttää siltä, että se ei aiheuta enää lisää ongelmia, hän sanoo.

Engenin mukaan suuri tulva elokuussa on hyvin epätavallinen.

– Kyse on puhtaasti sateen aiheuttamasta tulvasta, tässä tulvassa ei ole laisinkaan lumen sulamista. Tällaisia tulvia näkee todennäköisemmin syksyllä.

Hans-myrsky on aiheuttanut ensimmäisen vuorokauden aikana runsaasti tuhoja Ruotsissa ja Norjassa 1:58
Hans-myrsky aiheutti jo ensimmäisen vuorokauden aikana runsaasti tuhoja Ruotsissa ja Norjassa.

Lue myös:

    Uusimmat