Kymmeniä evakuoitu maanvyörymäalueelta Norjassa – "Näimme ikkunasta maanvyörymän tulevan, ja meidän piti vain päästä ulos"

Norjassa kymmeniä ihmisiä on evakuoitu maanvyörymävaaran vuoksi, kertovat muun muassa uutistoimisto NTB ja Norjan yleisradioyhtiö NRK.

NRK:n mukaan Vistdalenin alueelta on evakuoitu yhteensä noin 40 ihmistä. Alueella on ollut rankkasateita ja sunnuntaina useita niiden aiheuttamia maanvyörymiä, jotka ovat aiheuttaneet tuhoja.

Vistdalenissa evakuointialuetta laajennettiin vielä myöhään sunnuntaina aiemmasta. Lisäksi poliisi varoitti sunnuntai-iltana, että on olemassa uusien maanvyörymien vaara eikä alueella tulisi vierailla.

Ainakin yhden rakennuksen on aiemmin kerrottu kulkeutuneen maanvyörymän mukana vuonoon.

Lisäksi ainakin yhden ihmisen on kerrottu loukkaantuneen lievästi ja viedyn ambulanssilla sairaalaan. Poliisin edustaja kertoi TV 2 -kanavalle, että kyseinen henkilö oli saanut vammoja käsiinsä.

"Tämä on kauhistuttavaa"

Maanviljelijä Joakim Lange kertoi NRK:lle tuhojen olevan valtaisia.

– Tämä on kauhistuttavaa. Luulin, että tämä on jotain, mitä näkee uutisissa, mutta ei koe itse, hän sanoo.

Kun maanvyörymä iski, Lange joutui pakenemaan perheensä kanssa.

– Näimme ikkunasta maanvyörymän tulevan, ja meidän piti vain päästä ulos. Jouduimme käyttämään traktoria, koska vettä oli niin paljon, Lange sanoo.

Hän uskoo kestävän joitakin päiviä ennen kuin he voivat palata kotiin.

Läheisessä Eidsvågissa on niin ikään evakuoitu ihmisiä varotoimena, sillä sateiden vuoksi sielläkin pelätään maanvyörymiä. Kaikkiaan kylästä on evakuoitu NRK:n mukaan reilut 20 ihmistä.

Kylän päätie on ollut veden alla, samoin hautausmaa. Paikallisen hotellin kellariin kerrottiin sunnuntaina kertyneen puolitoista metriä vettä. Eidsvågissa kaikkiaan 18 ihmistä evakuoitiin hotellista ja loput viisi hotellin ympärillä sijainneista kodeista.

Eidsvågiin hälytettiin pelastusapua Angvikista, kun Eidsvågista henkilöstöä oli aiemmin lähtenyt auttamaan maanvyörymäalueelle.

Paikallisia teitä suljettu liikenteeltä

Molemmat tuhoalueet sijaitsevat Molden kunnan alueella.

– Illan aikana tarjoamme kuljetuksen Moldeen ja hotellimajoitusta siellä, kertoi kunnanjohtaja Marianne Stokkereit Aasen sunnuntaina.

Stokkereit Aasenin mukaan Molden kunta on perustanut kriisiryhmän ja seuraa tilannetta tiiviisti useissa osissa kuntaa. Eri viranomaistahot ja avustusjärjestöt ovat niin ikään olleet tarjoamassa apua alueella. Esimerkiksi Punainen risti kertoo avustusjoukkojaan olevan alueella.

Maanantaiaamuna Norjan vesi- ja energiaviranomaisen (NVE) geologien on määrä mennä paikan päälle arvioimaan tilannetta. Norjan tiehallinnon mukaan useat paikallistiet ovat suljettuina, eikä niitä avata liikenteelle ennen kuin NVE on arvioinut tulva- ja maanvyörymäalueiden turvallisuuden.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla 31.7. kello 5.55.

Lue myös:

    Uusimmat