Norjassa ollaan huolissaan olympiavoittajan hyppykunnosta – harvinainen sairaus vei sairaalaan, edellinen hyppy viiden kuukauden takaa

Joukkuemäen olympiavoittaja Daniel Andre Tanden hyppykunto uuden kauden kynnyksellä on suuri arvoitus.

Tande, 24, joutui sairaalaan toukokuun alussa, kun hänellä todettiin todella harvinainen Stevens-Johnsonin oireyhtymä (SJS). 

Stevens-Johnsonin oireyhtymä (SJS)

SJS:ssä ihoon ja limakalvoille kohdistuva immunologinen reaktio aiheuttaa palovamman kaltaista rakkulointia ja/tai kuoriutumista sekä silmien, suun ja genitaalien limakalvojen eroosiota. Näihin liittyy noin 10–30 %:n kuolleisuus, ja ennusteen kannalta olennaista on nopea diagnoosi ja reaktion aiheuttaneen lääkkeen lopettaminen. (Lähde: sic.fimea.fi)

SJS:n vuoksi Tande joutui viettämään sairaalassa 1,5 viikkoa. Sairaalasta kotiuduttuaan Tande ei saanut harjoitella moneen viikkoon.

Siinä missä muut Norjan maajoukkuehyppääjät ovat päässeet harjoittelemaan vapaasti koko kesän, on Tanden edellinen hyppy maaliskuulta Planican lentomäestä.

SJS:n takia Tande menetti paljon lihasmassaa ja pääsi kuntosalillekin vasta kesäkuun lopussa. Tande itse on luottavainen, että hyppykunto löytyy ennen kauden alkua.

- Kyllä se hyppykunto sieltä löytyy. Alkuun keskityin vain saamaan lihasmassaa takaisin. Tästä tulee pitkä kausi, Tande kertoi norjalaiselle NRK:lle.

Norjan päävalmentaja Alexander Stöckl ei ole myöskään liian huolissaan Tanden kunnosta kauden kynnyksellä.

- Tilanne on melko hyvä. Hän on harjoitellut fysiikkapuolta viime aikoina ja yrittänyt saada lihasmassaa takaisin. Hän vaikuttaa olevan varsin hyvässä kunnossa. Testit osoittavat, että hän voi aloittaa hyppyharjoittelun pian, Stöckl kertoi.

NRK:n asiantuntija, entinen mäkihyppääjä Johan Remen Evensen on puolestaan huolissaan Tanden tämänhetkisestä tilanteesta.

- Tämä on pelottavaa. Hyppääminen löytyy kyllä automaattisesti. En ole sen suhteen liian huolissani, mutta hän on menettänyt fyysisiä ominaisuuksiaan. Pelkään tällä olevan negatiivisia vaikutuksia, Evensen totesi.

Tande voitti viime kaudella joukkuemäen olympiakultaa Pyeongchangin olympialaisissa sekä lentomäessä henkilökohtaisen ja joukkuemäen MM-kullan.

Lue myös:

    Uusimmat