Norjan mäkihyppysankarin selkäkivut paljastuivat harvinaiseksi syöväksi – ”Voimat ja vastustuskyky täysin nollissa”

Norjalainen entinen mäkihyppääjä Björn Einar Romören on sairastunut syöpään. 38-vuotias Romören kertoo norjalaiselle Se og hör -lehdelle, että selkäkipuina alkanut oireilu paljasti pahanlaatuisen kasvaimen.

Romören oli vaimonsa kanssa valmistautumassa kesäloman viettoon, kun entinen urheilutähti alkoi kärsiä yhtäkkisistä selkäkivuista, jota hän luuli aluksi jo vuosia vaivanneeksi välilevyn pullistumaksi.

Magneettikuvat paljastivat Romörenin lonkasta kasvaimen, joka viittasi erittäin harvinaiseen luusyöpään, Ewingin sarkoomaan. Sairaus esiintyy yleisimmin lapsilla ja nuorilla, ikävuosissa 5–25.

Hyvä uutinen oli, ettei syöpä ollut ehtinyt levitä laajemmalle. Romärenillä on kuitenkin edessään 40 viikon kemoterapiahoidot.

– Olen saanut kaksi hoitokertaan ja ollut täysin alamaissa niiden jälkeen. Voimat ovat nollissa ja vastustuskyky täysin poissa. Minun pitää mitata lämpöäni säännöllisesti, koska yli 38 asteen kuume tunnin ajan veisi minut suoraan sairaalaan, Romören kertoo Se og hör -lehdelle.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Lapsen syntymälle ikävä varjo

Sairauden ajoitus on ikävä. Vuonna 2011 avioitunut pari odottaa toista lastaan, jonka on määrä syntyä heinäkuun aikana. Vanhempi lapsi syntyi vuonna 2017.

Maailmanennätyshypyn 239 metriä Planican lentomäessä tehnyt Romören aikoo käyttää tilannetta motivaation lähteenä.

– Tunnen olevani siunattu siitä, että minulla on vahva perhe ja monia hyviä ystäviä niin mäkihypystä kuin muualta, Romören kiittelee.

Vuonna 2014 mäkihyppyuransa lopettanut oslolainen saavutti urallaan kaksi lentomäen joukkuekilpailun MM-kultaa sekä kaikkiaan kahdeksan arvokisamitalia. Uransa kahdeksasta maailmancupin osakilpailuvoitosta hän otti kolme Suomessa.

Romören on toiminut aktiiviuransa jälkeen markkinointitehtävissä ja hoitanut mäkihyppääjien viestintää.

Lue myös:

    Uusimmat