Norjan valtio avokätinen sähköautoilijoille – rekisteröintejä satakertaisesti Suomeen nähden

2:14

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna vain alle 300 sähköautoa. Vaikka uusien sähköautojen rekisteröintien määrät kasvavatkin vuosittain prosentuaalisesti kovaa vauhtia, eivät sähköautot ole yleistyneet meillä läheskään samaan tapaan kuin monessa muussa maassa.

Ehkä hieman yllättäenkin öljymaa Norja on sähköautojen kärkimaa Euroopassa. Maassa jo lähes joka viides uusi auto on sähköauto. Syy tähän on löydettävissä helposti. Maa päätti vuonna 2012 panostaa tosissaan sähköautojen kannan kasvuun kehittämällä kunnon tukipaketin tukemaan sähköautoilua.

- Norjassa valtio subventoi aika voimakkaasti sähköautoja, verotus on nolla prosenttia, autojen lataus on ilmaista, saa ajaa bussikaistaa ja autolautalle pääsee ilmaiseksi, Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Pekka Malinen luettelee säädettyjen etujen listaa.

Norjassa valtion tuen ja etuuksien piti säilyä ainakin niin kauan, että sähköautokanta nousee 50 000 autoon. Lukema on ohitettu jo kirkkaasti, mutta ainakin toistaiseksi edut ovat vielä voimassa.

Siinä missä Norjassa viime vuonna liikennekäyttöön rekisteröitiin yli 26 000 uutta sähköautoa, on vastaava luku Suomessa 286 sähköautoa. Näistä 243 oli henkilöautoja ja 43 sähkökäyttöisiä pakettiautoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja