Norjan dopingkriisi herättää kovia epäilyksiä – Marit Björgen kommentoi

1:00
Kymmenen yllättävää ainetta, jotka voivat poikia sinulle dopingrikkeen.

Norja velloo antidopingkriisissä, josta maalaillaan vuonomaassakin isoja otsikoita. Nyt tilannetta kommentoi entinen maastohiihtohuippu Marit Björgen.

Norja on ongelmissa, koska laki maassa estää 15–18-vuotiaiden urheilijoiden dopingtestaamisen ilman heidän vanhempiensa lupaa.  Norja ei tämän myötä täytä kansainvälisen antidopingkoodiston vaatimuksia.

Seuraukset voivat olla koviakin. Kilpailuiden järjestämistä voidaan rajata, ettei Norjassa voitaisi käydä kansainvälisiä kisoja. On väläytetty, että kovimmillaan norjalaisurheilijoiden osallistumista kansainväliseen kilpailuunkin voitaisiin rajata ja jopa estää norjalaisten kisaaminen olympialaisissa ja paralympialaisissa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK maalaa, että uutinen on saavuttanut massiivista huomiota Norjan rajojen ulkopuolella, ja norjalaisurheilijat ovat epäiltyinä joko suoraan tai epäsuorasti. Etenkin Venäjällä, joka on käymänsä Ukrainan sodan vuoksi suljettu kansainvälisestä kilpailusta, asiaa on puitu voimakkaasti.

– Ymmärrän, että on spekulaatioita ja reaktioita, Marit Björgen sanoo NRK:lle.

Kahdeksan olympiavoittoa ja 18 maailmanmestaruutta maastohiihtourallaan kahminut Björgen on NRK:n mukaan juuri saanut tietää, ettei Norjassa saa testata 15–18-vuotiaita vapaasti.

– Meillä voi olla Norjassa 18-vuotiaita urheilijoita, jotka ovat menossa MM-kisoihin ja olympialaisiin ja joita ei ehkä ole testattu, ja ymmärrän, että siihen tulee reaktioita.

Ex-johtaja nöyränä

2:41
Suomen urheilun eettisen keskuksen johtaja Teemu Japisson pui Norjan antidopingkriisiä MTV Urheilulle.

Norjan hiihtomaajoukkueen entinen johtaja Vidar Löfshus käsittää epäilyt. Hän kuitenkin uskoo, ettei norjalainen urheilu voi sietää sitä, että nuorilla urheilijoilla olisi mahdollisuus huijaamiseen.

– Meillä on ollut maastohiihdossa epäonnisia episodeja, ja muiden maiden on silloin helppo tarttua, kun he näkevät, että Norjan antidopinglainsäädännössä on tällaisia aukkoja, Löfshus sanoi.

Löfshus viittasi "epäonnisilla episodeilla" NRK:n mukaan Martin Johnsrud Sundbyn ja Therese Johaugin tapauksiin – kumpikin norjalainen maastohiihtosuuruus kärysi urallaan dopingista.

Löfshusin mukaan nykyinen tilanne on sääli koko norjalaisen urheilun maineelle. Hän myöntää, ettei tilanne näytä hyvältä ulkoapäin.

– Meillä ei voi olla tällaista, Löfshus sanoi ja peräänkuulutti lainsäädännön muuttamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja