"Norjan hiihtoliitto on Marit Björgenin kanssa eri mieltä siitä, mitä doping todella on" – nyt muhii uusi Therese Johaug -skandaali

Norjalaislehti Dagbladet kirjoittaa vireillä olevasta uudesta hiihtoskandaalista. Se koskee Holmenkollen-mitaleita, ja tapetille on nostettu Therese Johaug, myös Marit Björgenin sanoja käyttäen.

Norjalaisystävykset Marit Björgen ja Therese Johaug ovat molemmat saaneet Holmenkollen-mitalin, Björgen vuonna 2010 ja Johaug vuonna 2013. Kyse on korkeimmasta Norjassa hiihtolajien urheilijoille myönnettävästä tunnuspalkinnosta, jolla palkitaan kansainvälisissä arvokilpailuissa ja erityisesti Holmenkollenin kisoissa menestyneitä huippuja.

Mitalin saaneiden joukossa on myös useita suomalaisia – viimeisimpinä yhdistetyssä kovia tekoja tehnyt Hannu Manninen ja ampumahiihdossa menestystä niittänyt Kaisa Mäkäräinen. He saivat Holmenkollen-mitalinsa vuonna 2018.

Manninen ja Mäkäräinen saavat mitalinsa pitääkin, mutta Norjan hiihtoliiton hallitus on päättänyt, että kaikkien dopingrikkomuksesta kiinni jääneiden urheilijoiden tulee vastedes palauttaa Holmenkollen-mitalinsa. Säännöissä ei tehdä eroa sen osalta, onko dopingin käytön katsottu olleen tahallista vai tietämätöntä.

Dagbladetin mukaan "dramaattinen muutos" on tehty ilman avointa debattia. Dagbladet katsoo, että kyse on skandaalista.

"Etiikka sama"

Kehotus palauttaa mitali ulottuu viralisesti vuoden 2019 tammikuun ensimmäisestä päivästä eteenpäin. Näin vuonna 2013 mitalin saanutta ja 2016 anabolisesta steroidista klostebolista kärynnyttä Johaugia kehotus ei suoraan koske, mutta Dagbladet jyrisee, että Norjan hiihtoliitto asettaa Johaugin samaan joukkoon "suurimpien huijareiden" kanssa.

Dagbladetin mukaan Norjan hiihtoliitto on katsonut, ettei Johaug ole enää hänelle annetun Holmenkollen-mitalin arvoinen.

– Etiikka on joka tapauksessa sama ennen tai jälkeen tammikuun ensimmäistä päivää 2019.

Dagbladet nostaa jutussaan esiin sen, että Björgen on puolustanut Johaugia ja sanonut, että hänen nähdäkseen Johaug ei ole doupannut – käyttänyt siis dopingia tietoisesti saadakseen kilpailuetua.

– Hiihtoliiton hallitus on Marit Björgenin kanssa eri mieltä siitä, mitä doping todella on, Dagbladet lataa.

Lue myös:

    Uusimmat