Norjalaiskoirien osallistuminen agilityn MM-kisoihin Turussa on vaakalaudalla veriripuliuhan takia

Norjassa huolta aiheuttaneet koirien sairastumiset eivät ole levinneet Suomeen – koirien verinen ripulioireyhtymä on entuudestaan tunnettu Suomessakin, mutta Suomen tautitilanne ei ole 1:38
Video: Katso video: Veriripuli on tavallinen oireyhtymä koirilla.

Norjan kennelliitto ratkaisee maanantaina, voivatko norjalaiset koirat osallistua agilityn MM-kisoihin Turussa. Taustalla on veristä ripulia koirissa aiheuttanut tauti, johon jo ainakin 25 norjalaiskoiraa on menehtynyt.

Suomen Kennelliiton hallitus on päättänyt, etteivät Norjassa asuvat koirat saa toistaiseksi osallistua liiton koiratapahtumiin Suomessa. Tilannetta arvioidaan uudelleen maanantaina.

–  Jos Norjan ruokaviraston suositus on sen tapainen, ettei tauti ole erityisen tarttuva, se saattaa vaikuttaa Norjan kennelliiton päätökseen, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.  

"Parempi liian varovainen kuin huoleton"

Lehkosen mukaan alkuvaiheen pelot tappavasta epidemiasta ovat hieman lieventyneet uuden informaation ansiosta. Tilanne ei ole niin vakava kuin alussa kuviteltiin. Saman perheen koirat eivät välttämättä ole sairastuneet, useita taudin aiheuttajia on voitu sulkea pois ja moni koira on selvinnyt hoitoon päästyään.

Vaikka Lehkonen on huojentunut, hän kannattaa kuitenkin varovaisuutta etenkin pentujen kohdalla.

–  Olen aina sanonut, että parempi olla liian varovainen kuin huoleton.

Samantyyppisiä tautiepidemioita on esiintynyt koirien keskuudessa aikaisemminkin. Esimerkkinä Lehkonen mainitsee ripulia aiheuttavan parvoviruksen.

–  Parvo oli iso asia, kun se tuli. Paikallisesti on aina välillä ollut parvoa, samasta syystä kuin ihmisillä esiintyy erilaisia rokkoja, kun kieltäydytään rokotuksista, hän sanoo.

Kennelliiton sivuilla suositellaan pitämään koiran rokotukset ajan tasalla.

Agilityn MM-kisat pidetään Turussa 19.–22. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat