Norjaa uhkaa kova dopingsanktio – suomalaispomo avaa urheilujätin kriisiä: "Täysin poikkeuksellista"

2:41
Katso videolta, mitä SUEKin johtaja Teemu Japisson kertoo Norjan kriisitilanteesta.

Norjassa on käsillä antidopingkriisi, sillä maa ei täytä tällä hetkellä kansainvälisen antidopingkoodiston vaatimuksia. SUEKin johtaja Teemu Japissonin mukaan vuonomaata uhkaavat kovat sanktiot, jos se ei laita asioitaan kuntoon.

Ongelma on, että Norjassa laki estää 15–18-vuotiaiden urheilijoiden vapaan dopingtestauksen. 

Suomen urheilun eettisen keskuksen johtaja Teemu Japissonin mukaan Norjan pitää saada asiaan muutos.

 – Myös alle 18-vuotiaita pitää pystyä testaamaan kilpailujen ulkopuolella ja kilpailuissa. Jos norjalaiset eivät pysty tätä tekemään, todennäköisesti Wadalta tulee heille sanktioita.

Katso Japissonin koko haastattelu pääkuvan videolta.

Mahdolliset sanktiot ovat myös norjalaisten itsensä tiedossa.

– Sanktiona voi olla se, että rajataan kilpailujen järjestämistä Norjassa, etteivät he pysty järjestämään kansainvälisiä kilpailuja. Voi tulla jopa rajauksia norjalaisten osallistumisesta kansainväliseen urheiluun.

– Tämä on norjalaiselle urheilulle erittäin vakava paikka. Oletan että Norja saa tämän asian kuntoon, Japisson kuitenkin uskoo.

Muualla ei ongelmaa

Norjassa tapaus on aiheuttanut laajaa keskustelua. Maan yleisradioyhtiö NRK paljasti, että epäkohta on ollut tiedossa jo pitkään, mutta asiaan ei olla reagoitu kunnolla.

Norjassa dopingtestejä ei saa tehdä 15–18-vuotiaille urheilijoille ilman heidän vanhempiensa lupaa, mikä sotii vahvasti kansainvälisiä antidopingsäädöksiä vastaan.

– Tämä on täysin poikkeuksellista meidän viiteryhmän maissa. Missään muissa länsimaassa tämmöistä ongelmaa ei ole, Japisson valaisee.

SUEKin johtaja korostaa, että alle 18-vuotiaat voivat hyvinkin nousta maailman huipulle, joten heidän testaamisensa on todella tärkeää.

– Suomessa pystytään tehdä testejä 15–17-vuotiaille sekä kilpailuissa että kilpailujen ulkopuolella, Japisson kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja