Mainos

Mannen-vuori uhkaa romahtaa – Norja seuraa läpi vuorokauden

Mannen-vuori Länsi-Norjassa saattaa romahtaa millä hetkellä hyvänsä. Viranomaiset ovat kieltäneet kaiken liikkumisen vuoren alapuolella Rauman kunnassa. 

Sumun välillä peittämää Mannen- eli Mies-vuorta voi seurataan norjalaisilla nettisivuilta. Pimeydestä huolimatta muun muassa Verdens Gang -lehti ja Norjan TV2 seuraavat tilannetta läpi vuorokauden. 

Paikan päällä olevan geologin Lars Harald Blikran mukaan on "melko todennäköistä" että osa vuoresta romahtaa tänään. Vuorenrinne liikkuu norjalaisgeologien mukaan 2-3 senttimetriä vuorokaudessa. 

– Kun liikettä on tuon verran, ja vielä on vettä mukana, niin se on vaarallinen. Itsekin katson sitä videolta, tosin ei sitä (romahdusta) näe ennen kuin se tapahtuu, sanoo ympäristögeologian professori Veli-Pekka Salonen Helsingin yliopistosta. 

Alueella sataa runsaasti, mikä voi laittaa arviolta 120 000 kuutiometriä vuorenrinnettä liikkeelle milloin tahansa. Vaikka lähialue on evakuoitu, viranomaiset varoittavat hengittämästä vyöryn aiheuttamaa pölyä. 

Norjassa romahdukset yleisiä

Salosen mukaan vuorten romahtamiset tai raukeamiset ovat Norjassa yleisiä.

– Ne ovat välttämätön paha. Norjan ilmaston on sellainen, paikoin sataa valtavasti, ja sade saa kivet liikkeelle, hän sanoo.

Romahtamisiin vaikuttaa myös rinteiden jyrkkyys. Sateet aiheuttavat rinteiden leikkausvyöhykkeisiin kuten ruhjeisiin pitkäaikaista painetta. Rinne voi jyrkentyä, tai kuten Mannenin tapauksissa, rinne voi heikentyä, ja niin kutsuttu leikkausjännite kasvaa. 

Suomessa rinteet eivät juuri romahtele. Jääkauden jälkeen jään sulaminen aiheutti romahduksia, mutta sen jälkeen on ollut tässä suhteessa vakaata. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.