Mainos

Mannen-vuori taas romahdusvaarassa – uhkataso nostettu takaisin punaiselle

Vakavassa romahtamisvaarassa pitkin syksyä olleen Mannen-vuoren tilanne on jälleen muuttunut vakavammaksi. Asiasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö Nrk.  

Viikonloppuna kerrottiin, että romahdusvaara olisi ohi ja että vuoren lähistöltä evakuoidut asukkaat voisivat palata koteihinsa. Nyt vaarataso on nostettu jälleen punaiseksi.

Asiantuntijat ovat suunnitelleet vuoren romahduttamista hallitusti. Huipun halkeamiin on muun muassa pumpattu vettä romahtamisen nopeuttamiseksi.

Sosiaalisessa mediassa on Nrk:n mukaan kyselty, miksei vuorta räjäytetä räjähteillä. Vuorenhuippu on aiemmin räjäytetty Nrk:n mukaan ainakin Sveitsissä. Tuolloin tarvittiin 19 tonnia räjähteitä ja 180 porausreikää, joihin ne sijoitettiin. 

Asiantuntijat eivät ole kuitenkaan yksimielisiä siitä, mitä vaikutuksia vuoren räjäyttämisellä olisi.

Nrk:n haastattelema asiantuntija arvioi, että räjäyttäminen voisi johtaa vain entistä suurempiin ongelmiin.

– Räjäytys vaikuttaisi suureen osaan vuorta ja tekisi tilanteen huonommaksi. Missään tapauksessa emme voi tehdä sitä, sanoi Reginald Herrmanns Norjan Geologisesta tutkimuskeskuksesta.

Rauhaton vuori ollut seurannassa pitkään 

Länsi-Norjassa sijaitsevasta vuoresta on on tämän syksyn kuluessa liikkunut yli kilometrin korkuinen ja tilavuudeltaa noin 180 000 kuutiometrin kokoinen huippu. Huipun liikkeen ilmoitettiin viime viikon lopulla pysähtyneen ja lähialueen asukkaille annettiin lupa palata kotiinsa.

Mannen-vuori on ollut romahdusvaarassa jo pidemmän aikaa. Vuoren liikettä on seurattu vuodesta 2009. Asukkaita on evakuoitu läheisyydestä ennenkin, esimerkiksi syksyllä 2015.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.