Mainos

Nordean vähennyksille pelätään tulevan jatkoa

Suomen finanssialalla puhaltanut yt-puhuri sai keskiviikkona jatkoa Nordesta, joka ilmoitti aikovansa vähentää Suomesta 250-300 työpaikkaa tämän ja ensi vuoden aikana. 

-Tämä on ollut hirvittävä pettymys henkilöstölle. He tekevät todella kovasti töitä, ja heidät palkitaan sitten tällä tavalla siitä, sanoo Nordean varapääluottamusmies Suomessa Silja Ijas

Hän näkee Nordean toimet voittojen maksimointina. 

-Osakkeenomistajien hyöty on tässä se, mitä ajatellaan, Ijas sanoi. 

Nordean henkilöstöä edustavan ammattiliitto Nousun edustajisto aikoo pitää ensi viikolla ylimääräisen kokouksen, jossa arvioidaan kaikkia toimintavaihtoehtoja leikkausten torjumiseksi. 

Konttoriverkosto syynissä 

Nordean vähittäispankin johtajan Topi Mannerin mukaan vähennysten kohdistuminen alueittain on vielä auki. Nordea kertoo hakevansa kulusäästöjä muun muassa konttoriverkoston muutoksilla. 

-Konttoriverkoston pienentämistä ei varmaan kokonaan pystytä välttämään, Manner sanoi. 

Hänen mukaansa kehityskulku on kohti suurempia konttoreita. 

Nordean leikkaukset ovat osa tehostamisohjelmaa, jonka laajentamisesta yhtiö kertoi jo tammikuussa. Koko konsernin lähivuosien säästötavoite tuplattiin silloin 450:stä 900 miljoonaan euroon. 

Nordea arvioi, että iso osa nyt julkistetuista henkilöstövähennyksistä hoituu muun muassa eläköitymisten avulla. Pankin mukaan yli 300 nordealaisen on mahdollista jäädä eläkkeelle tänä vuonna. Nordea työllistää nyt Suomessa noin 7700 henkeä. 

"Lisää on vielä tulossa" 

Nyt kerrotut vähennykset koskevat Nordean vähittäispankkia, eli lisävähennyksiä saattaa olla vielä tulossa muista pankin toiminnoista Suomessa, kun konsernin ilmoittama säästötavoite konkretisoituu eri yksiköissä. 

-Loppupankki on vielä läpikäymättä. Pelkään, että lisää on vielä tulossa ja isojakin määriä, sanoi ammattiliitto Nousun puheenjohtaja Kari Ahola

Nordean suurimman omistajan Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh arvioi Sammon tulosjulkistuksen yhteydessä helmikuussa, että Nordean pitää löytää tehoja muun muassa digitalisoinnin ja tietotekniikan avulla. 

- Elämä on niin raadollista, että jos vaaditaan lisää ja lisää, niin aina voidaan tehdä lisää, Stadigh sanoi silloin. 

Mollivoittoisesta taloustilanteesta huolimatta Nordea on tehnyt viime vuodet vankkaa tulosta ja kuulunut pohjoismaisten pankkien parhaimmistoon. Suomen kansantaloudessa on odoteltu käännettä parempaan, mutta toistaiseksi sitä ei ole näkynyt.   

-Jos talouskehitys säilyy heikkona, niin tilanteeseen pitää reagoida. Tällä hetkellä meidän toimet ovat tässä, vähittäispankin johtaja Manner sanoi. 

Nordea kuorrutti keskiviikkoista yt-uutistaan ilmoittamalla, että Suomeen on suunnitteilla myös uusi puhelinpalvelukeskus, johon palkataan ensi vaiheessa 60 työntekijää. Sen sijoituspaikka on vielä auki.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.