Mainos

Nordean pääkonttori Suomeen – "Suomi pysyy vetovoimaisena"

4:14

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen on tyytyväinen Nordean ratkaisuun siirtää konsernin pääkonttori Suomeen.

– Me olemme aikaisemmin jo todenneet, että meistä on tärkeää, että Suomen finanssisektorin merkittävä toimija olisi pankkiunionin valvonnassa. Nordea siirtyy nyt pankkiunionin yhteisen valvonnan ja kriisinratkaisumekanismin piiriin, Tuominen sanoi STT:lle.

Tuomisen mukaan tärkeintä on, että valvontakäytännöt ja vaatimukset eri pankkien suhteen ovat samat.

– Tämä on meidän kannalta nimenomaan se vaihtoehto, mikä meidän mielestä on hyvä, eli että saadaan Nordean pääkonttori pankkiunionin alueelle.

Valvonnasta vastaavat yhdessä Euroopan keskuspankki ja Finanssivalvonta. Alkuvaiheessa Nordean tulee hakea Suomesta toimilupaa.

– Silloin me vedämme toimilupaprosessia ja me arvioimme, teemmekö kattavan arvion Nordeasta, käydään läpi saamisten laadut ja tehdään stressitestit, samaan tapaan kuin silloin kun yhteinen pankkivalvonta alkoi vuonna 2014.

Tuomisen mukaan arvion tekemiseen menee ainakin kuukausia. Hän totesi, ettei hänellä ollut minkäänlaista ennakkoarviota Nordean ratkaisusta.

– Minulla ei ole ollut minkäänlaista ennakkoarviota tästä päätöksestä. Valvoja kunnioittaa aina niitä liiketoimintapäätöksiä, jotka valvottavat tekevät.

Finanssivalvonta arvosteli aikanaan selväsanaisesti Nordean suunnitelmaa muuttaa tytärpankit ruotsalaisen emoyhtiön sivuliikkeiksi. Muutos astui voimaan tämän vuoden alussa.

Orpo ja Finanssiala toivottivat tervetulleeksi

Finanssiala toivotti myös Nordean tervetulleeksi Suomeen.

– On tärkeätä, että Suomi tarjoaa finanssialalle – pienille, keskisuurille ja suurille toimijoille – vakaan ja kilpailukykyisen toimintaympäristön. Suomi pysyy vetovoimaisena, kun emme ota käyttöön EU-tasoa ylittävää kansallista sääntelyä eikä ylimääräisiä veroja ja maksuja, opasti toimitusjohtaja Esko Kivisaari kannanotossaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivotti niin ikään tviitissään Nordean tervetulleeksi Suomeen.

– Suomen jäsenyys pankkiunionissa takaa vakaan toimintaympäristön, Orpo sanoi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.