"Iso voitto Suomelle" – Nordean pääkonttorin siirtymisessä Suomeen enemmän hyötyjä kuin riskejä

Finanssikonserni Nordean kotipaikka siirtyy Suomeen. Konsernin hallitus päätti asiasta  tänään.

Nordea suuttui talvella Ruotsin korkeisiin talletusten vakausmaksuihin ja alkoi selvittää pääkonttorin siirtämistä Suomeen tai Tanskaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan Suomella oli kilpailussa selkeät valtit. 

– Suomi on tehnyt oikeita ratkaisuja. Me olemme euromaa ja pankkiunionin jäsen. Lisäksi meillä on tarjota vakaa, ennustettava toimintaympäristö Nordean kaltaiselle talolle, Orpo sanoi MTV Uutisten haastattelussa.

Orpo pitää pääkonttorin tuloa Suomeen merkittävänä päätöksenä.

– Nordea on iso finanssikonserni, ja se tuo Suomeen työpaikkoja. Päätös on osoitus siitä, että Suomi on vakaa paikka tällaiselle konsernille sijoittua.

Orpon mukaan päätöksen suurimmat hyödyt selviävät pidemmällä aikavälillä. Suoria riskejä Suomelle hän ei asiassa näe.

– Euroopassa on eletty pankkikriisejä, ja seurauksena on rakennettu erinomaiset järjestelmät ja rahastot, joilla pystytään varautumaan mahdollisiin riskeihin.

– Mikä tärkeintä, veronmaksajan ja pankkien kohtaloyhteys on katkaistu. Veronmaksajien piikkiin pankkien riskejä ei enää kaadeta. Ongelmista vastataan yhdessä pankkiunionissa kaikkien euromaiden kanssa.

"Viime aikojen merkittävin talousuutinen"

MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen päällikön Jussi Kärjen mukaan kyseessä on viime aikojen merkittävin talousuutinen.

– Suomi on viime aikoina vetänyt erittäin hyvin investointeja, mutta tämä on suuri kirsikka kakun päälle.

Kärjen mukaan pääkonttorin siirtyminen Suomeen ei tule näkymään pankkitoiminnassa ainakaan asiakkaille.

– Pankin toiminta Suomessa ja muissakin maissa jatkuu ennallaan. Asiakkaat eivät huomaa yhtään mitään. Työntekijöistä tämä koskettaa pientä, rajallista joukkoa.

Mahdollisista riskeistä Kärki on Orpon kanssa samoilla linjoilla.

– Täytyy muistuttaa, että Nordea on tällä hetkellä yksi vahvimmista pankeista Euroopassa. Tästä kauas eteenpäin se näyttää vahvan taseen pankilta. Jos ongelmia tulisi, pankkiunionilla on leveät hartiat. Kyllä tämä on iso voitto Suomelle.

Lue myös:

    Uusimmat