Nordea toisi ripauksen verotuloja ja riskejä

Finanssikonserni Nordean uhkaus siirtää pankin pääkonttori pois Ruotsista voi tarkoittaa muuttoa Helsinkiin.

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius pitää Helsinkiä ja Kööpenhaminaa todennäköisimpinä vaihtoehtoina, ellei Nordea nimenomaan haluaisi välttää Euroopan keskuspankin (EKP) alaista valvontaa siirtymällä Norjaan. Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoi torstaina yhtiökokouksessa, että muuttopäätöksen jälkeen vaihtoehdot olisivat luultavasti Suomi tai Tanska.

Pohjoismaiden ei pitäisi käydä kilpailua Nordean pääkonttorin sijainnista, sanoo eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).

– Pankki tekee tiedossa olevilla kannoilla omat päätöksensä. Tässä ei pidä lähteä asetelmaan, jossa ikään kuin olisimme neuvottelemassa jostain ehdoista, Vanhanen sanoo.

Pääkonttorin siirto toisi hyvin rajatusti verotuloja. Pääkonttorin henkilökunta maksaisi veronsa Suomeen.

– Pohjoismaiden välillä toimii aika hyvin yhteisöverotuottojen maksaminen siihen maahan, missä tulos aidosti syntyy, Vanhanen sanoo. 

Kiista nousevista maksuista 

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Anderson sanoi aiemmin, että pääkonttorin siirto Ruotsista voisi olla hyväkin asia, sillä se vähentäisi ruotsalaisten veronmaksajien riskiä romahduksen iskiessä.

– Valtiovarainministerin arvio on ymmärrettävissä niin, että Ruotsin yksin kantamaa riskiä verrataan euroalueeseen, jossa on aika paljon laajempi pohja olemassa, Vanhanen arvioi.

Rothoviuksen mukaan teoriassa uusi pankki lisäisi riskiä, mutta hän ei näe Nordealla olevan korkeampaa riskiä kuin suomalaispankeilla. Myöskään Vanhanen ei näe, että Ruotsin nopeasti nousseeseen asuntolainakantaan liittyvät riskit siirtyisivät pääkonttorin mukana.

Nordea uhkaa siirtää pääkonttorinsa pois Tukholmasta, jos Ruotsin hallitus korottaa suunnitelmansa mukaan kriisinratkaisurahaston maksuja. Maksun korotus on tulossa suunnitellun ja kaatuneen pankkiveron tilalle.

Nordea keskitti juuri tämän vuoden alussa kaikki toimintonsa Ruotsiin. Suomen ja muiden toimintamaiden pankeista tehtiin sivuliikkeitä. Finanssivalvonta (Fiva) kritisoi silloin Nordean päätöstä muuttaa tytärpankit emoyhtiön sivuliikkeiksi. Fivan mukaan siirto oli askel taaksepäin euroalueen yhteisestä pankkivalvonnasta, sillä merkittävien monikansallisten pankkien valvonnan ei pitäisi olla riippuvaista yhdestä kansallisesta valvojasta.

Perjantaina Fivasta todettiin, että Nordean pääkonttorin siirto toisi koko pankin EKP:n valvonnan alle. Muuten Fiva ei halunnut arvioida mahdollisen siirron vaikutuksia. 

Lue myös:

    Uusimmat