Nordean analyytikko: Brexit voi johtaa lääkevajeisiin Suomen apteekeissa

Näin Brexit vaikuttaa yrityksiimme 5:29

Tuleva Britannian EU-ero voi sopimuksettomassa tilanteessa johtaa ongelmiin myös Suomessa. Nordean vanhemman analyytikon Sanna Kurrosen mukaan vaarallisin sektori on lääketeollisuus, sillä Suomi tuo huomattavasti lääkkeitä Isosta-Britanniasta.

EU-eron jälkeen lääkkeiden saatavuus voi ilman poikkeusjärjestelyä johtaa siihen, että näitä lääkkeitä kohdeltaisiin kuin mitä tahansa muuta kolmannesta maasta tuotavaa lääkettä, mikä voi johtaa viiveisiin ja saatavuusongelmiin Suomen apteekeissa.

"Alkavat olla kypsiä koko hommaan"

Muuten Suomen tilanne on Kurrosen mukaan hyvä, koska Suomi sijaintinsa vuoksi ole erityisen tärkeä osa tuontiketjussa, johon muutokset todennäköisesti vaikuttavat eniten.

Suomen viennistä noin 5 prosenttia suuntautuu hänen mukaansa Isoon-Britanniaan, ja se on pääasiassa sellua, puutavaraa, koneita ja laitteita, jotka eivät ole monen muun tuotteen tavoin niin herkkiä tulleille tai viiveille.

Sekava tilanne alkaa hänen mukaansa painaa myös brittejä itseään.

– Britit alkavat olla aika kypsiä koko hommaan, hän arvioi.

Videolla Kurronen kertoo, mihin maihin EU-ero tulee todennäköisesti iskemään voimakkaimmin, ja millaisia mahdollisuuksia britit itse Brexitissä näkevät.

Lue myös:

    Uusimmat