Fimean johtaja vakuuttaa: Kova brexit ei aiheuttaisi lääkepulaa kriittisissä lääkkeissä – "Viranomaiset ja teollisuus ovat tehneet valtavasti toimenpiteitä"

8:45
Mitä tapahtuu lääkkeiden saatavuudelle kovan brexitin tapahtuessa?

Suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan kriittisten lääkkeiden saatavuudesta, jos kova brexit toteutuu, vakuutti johtaja Esa Heinonen Fimasta MTV:n uudessa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Heinosen mukaan Suomen markkinoilla on noin 600 lääkettä, joissa Britannia on mukana. Lääkkeistä noin 84 prosenttia on ihmislääkkeitä ja 16 prosenttia eläinlääkkeitä.

– Tällä hetkellä Fimea ei ole saanut yhtään saatavuusongelmailmoitusta, jotka liittyisivät brexitiin.

Heinosen mukaan viranomaiset ja lääketeollisuus ovat varautuneet brexitiin ja Brittien eroon saama lisäaika on antanut toimille lisäaikaa.

– Viranomaiset ja teollisuus ovat tehneet valtavasti toimenpiteitä, että kriittisten lääkkeiden suhteen saatavuusongelmia ei tulisi.

Suomessa myyntiluvan haltijoilla on myös velvoite varastoida tiettyjä lääkeaineita, joka osaltaan pehmentää mahdollisia vaikutuksia saatavuusongelmatilanteissa.

Elintarvikkeille löytyy helposti korvaajia

Viiden jälkeen selvitti myös, miten kova brexit näkyisi ruokakauppojen hyllyillä. Lidl, Kesko ja S-ryhmä vastasivat, että sopimukseton ero näkyisin esimerkiksi tiettyjen kissanruokien, murojen ja jäätelöjen saatavuudessa.

S-ryhmällä on lisäksi yhteistyötä brittiläisen kauppaketju Tescon kanssa, jonka tuotteita ryhmän kaupoissa on saataville. Kova brexit voisi vaikuttaa myös näiden tuotteiden saatavuuteen.

Kauppakeskus Ison Omenan Citymarketin kauppias Toni Pokela kommentoi Viiden jälkeen ohjelman haastattelussa, ettei hänen kaupassaan ole vielä alettua varautua sopimuksettomaan eroon.

– Ihan vielä ei ole varauduttu, mutta sitten ja jos se tulee, kyllä me haalimme tuotteita niin paljon kuin mahdollista.

Pokela muistutti, että jos ongelmia ilmenee tiettyjen tuotteiden saatavuudessa, tuotteet on melko helppo korvata muilla vastaaville tuotteilla.

04.09.2019 kello 13.16, juttua on muokattu. Korjattu tieto ihmislääkkeiden ja eläinlääkkeiden määristä oikeaksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja