Nordea hellii omistajiaan – osinkoa nostetaan lähes 50 prosenttia

Finanssikonserni Nordea on nostamassa osinkoaan reippaasti viime vuodesta. Yhtiön hallitus esittää osingon korottamista 0,62 euroon 0,43 eurosta. Takana on useita hillitymmän kasvun vuosia.

– Osingon nosto on hyvin linjassa sen kanssa, että haluamme olla vahva ja vakavarainen pankki ja palvella asiakkaita, perustelee Nordean varatoimitusjohtaja Casper von Koskull.

Hänen mukaansa on yhteiskunnankin etu, että pankki palauttaa ylimääräisiä pääomiaan omistajilleen. Osingot muodostavat 70 prosenttia viime vuoden nettovoitosta. 30 prosenttia jää yhtiöön, millä voidaan rahoittaa kasvutarpeet.

Von Koskull pitää vahvaa ja vakavaraista pankkisektoria aivan olennaisena asiana. Hän viittaa aiempiin pankkikriiseihin, joissa pankit pitivät pääomat itsellään ja hakivat tuottoja aina vain heikommista sijoituskohteista. Kaikki kaatui lopulta pankkien syliin.

Näin kävi muun muassa Suomen pankkikriisissä 1990-luvun alussa. Tuoreempia esimerkkejä ovat Yhdysvaltain finanssikriisi ja Espanjan asuntokupla, jotka johtuivat rahan työntämisestä kaksin käsin maksukyvyttömiksi osoittautuneille asiakkaille.

– Pääoman pitäminen pankissa olisi väärin, von Koskull tähdentää.

Nordean omistajien tehtävänä on löytää nyt parempaa käyttöä keväällä maksettaville yhteensä 2,5 miljardin euron osingoille.

Hankala toimintaympäristö

Nordeassa on käynnissä 900 miljoonan euron säästöohjelma, mikä merkitsee satojen työpaikkojen katoamista Suomesta. Kehitys ei kuitenkaan ole ollut suoraviivaista. Viime vuonna henkilöstökulut kasvoivat Suomessa 3 prosenttia 268 miljoonaa euroon.

Tuotot kasvoivat samaan aikaan 10 prosenttia 1,9 miljardiin euroon ja liikevoitto 16 prosenttia 910 miljoonaa euroon.

Koko konsernin liiketulos nousi viime vuonna 4,3 miljardiin euroon toissa vuoden 4,1 miljardista eurosta.

Nordea on jyskyttänyt eteenpäin, vaikka toimintaympäristö oli viime vuonna vähintäänkin hankala. Korot olivat matalalla ja poliittiset jännitteet ryöpsähtivät esiin pakotteineen sekä vastapakotteineen. Lopuksi öljyn hinta romahti.

Konserni sai 90 000 uutta asiakasta, uutta varallisuutta tuli hoidettavaksi 19 miljardia euroa. Asema vahvistui myös suuryrityspuolella.

– Tasainen tuloksen teko jatkuu, von Koskull summaa viime vuoden.  

Lue myös:

    Uusimmat