Noppa-asiantuntija paljastaa salaisuuden arpakuutioiden muotoilusta – tästä syystä saat helpommin kuutosen kuin ykkösen

Noppa-asiantuntija paljastaa Popular Science -sivustolle, miksi jotkut arpakuutiot antavat todennäköisemmin kuutosen kuin ykkösen.

Noppien heittämisestä saatu luku ei välttämättä ole niin sattumanvarainen kuin voisi kuvitella, sanoo arpakuutioita vuodesta 1945 valmistaneen amerikkalaisen Midwest Game Supply Company -yrityksen osaomistaja Linda Sohm.

Kunnollinen noppa on yleensä tasapainotettu niin, että se periaatteessa pysähtyy yhtä todennäköisesti mihin tahansa asentoon ja antaa näin satunnaisen numeron.

Monien lautapelien mukana tulevien arpakuutioiden sivut eivät kuitenkaan ole tasapainoiset. Esimerkiksi Monopolyn ja Trivial Pursuitin noppien mustat lukuja osoittavat pisteet ovat koveria. Mitä enemmän pisteitä on, sitä vähemmän se puoli kuutiosta painaa.

Nopan raskain puoli jää todennäköisimmin alaspäin

Kun näin muotoiltua noppaa heittää, raskain puoli jää todennäköisimmin alaspäin. Tämä tarkoittaa, että arpakuutiota heitettäessä saa todennäköisemmin suuren luvun, esimerkiksi ykkösen sijaan kuutosen tai kakkosen sijaan viitosen. Tavallisen kuusisivuisen nopan vastakkaisten sivujen tuottama summa on aina seitsemän. 

Sattumanvaraisempaa heittotulosta etsivän kannattaakin vaihtaa nopat sellaisiin, joiden sivut ovat tasaiset.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat