Nopea nettitesti ennustaa diabetesriskisi – käy tekemässä!

Diabeteksen riskitesti verkossa - mitä tuloksilla tehdään? 7:45

Oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen voi selvittää nopealla nettitestillä.

Diabetesliiton ylilääkäri kertoo jutun alussa olevalla videolla diabetesriskiä avaavasta nettitestistä.

Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä maailmalla ja antaa melko luotettavan ennusteen siitä, kuinka todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Parin minuutin verkkotesti avattiin vuosi sitten. StopDia-tutkimus raportoi nyt tuloksia siitä, kuinka tehokkaasti testi tunnistaa vaarassa olevat.

Riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota ihminen on sairastanut tietämättään. Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste.

Tulokset perustuvat yli kolmen tuhannen ihmisen tutkimukseen ja laboratoriotuloksiin.

– Riskitesti on otettu todella hyvin vastaan. Erityisesti se on tavoittanut niitä, joita toivoimmekin, eli henkilöitä, joiden olisi hyvä havahtua riskiinsä, tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo tiedotteessa.

Tutkimusryhmä kehottaa kaikkia aikuisia tekemään testin ja selvittämään oman riskinsä sairastua.

– Hoitamattomana tyypin 2 diabetes on vakava sairaus. Elintapoja muuttamalla voitaisiin siihen sairastuminen useimmiten välttää, tutkimuksen koordinaattori, terveystieteiden tohtori Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Suomessa kakkostyypin diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2 178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti.

Testin voi tehdä osoitteessa stopdia.fi.

Lue myös:

    Uusimmat