Noora Räty uskoo finaalivastustajan puntin tutisevan – näytön paikkaa on odotettu jo pitkään: ”Osa pelaajista on yrittänyt tätä 15 vuotta”

Naisleijonien maalivahti Noora Räty torjui käsittämättömät 43 kiekkoa, kun Suomi kaatoi Kanadan 4-2 MM-välierässä ja eteni finaaliin. Paikka loppuottelussa on unelmien täyttymys.

Naisleijonat ei ole koskaan aikaisemmin pelannut finaalissa. Kanadan joukkue on kaatanut vain kerran MM-kisoissa, silloinkin lohkovaiheessa. Ei siis ollut epäselvää, kuka oli välierän ennakkosuosikki.

Finaalipaikka on valtava asia Naisleijonille.

– Osa pelaajista on yrittänyt tätä 15 vuotta ja nyt se vihdoin tapahtui. Aivan huikea peli tänään. Suuri elämä elää huomenna kello kahdeksan illalla, Räty kertoi MTV Urheilulle heti voiton jälkeen.

Rädyn mukaan voitto ja finaalipaikka alkoi konkretisoitua, kun ottelua oli enää viisi minuuttia jäljellä. Suomi piti johtoasemasta tiukasti kiinni, mikä turhautti vastustajaa.

– Se meni väkinäiseksi yrittämiseksi Kanadan puolelta. Tukimme keskustan ja heitä alkoi turhauttaa meidän norsupallo keskialueella. Se oli myös taktiikkamme kolmanteen erään, maalivahti naurahti.

Ottelussa riitti jännitettävää, sillä Suomi johti 3-2 vielä kymmenen minuuttia ennen päätöserän loppua. Kanada toimitti kiekkoa Rädyn vartioimalle maalille ja tilannetta tarkisteltiin pitkään videolta.

– Ne olivat pitkiä minuutteja. Pelasimme kolmannen erän kapealla materiaalilla, joten oli hyvä, että avainpelaajat saivat haukata happea. Kun katsoi tilanteen tarpeeksi monta kertaa, tiesin, että ei se olisi voinut olla maali.

Sunnuntaina pelattavassa finaalissa asettuu joko Yhdysvallat tai Venäjä. Maiden välierän suuri suosikki on Yhdysvallat, joka kaatoi Suomen alkulohkossa 6-2. Naisleijonat pelasi alun hyvin, mutta jäi päätöserässä jalkoihin.

Rädyn mukaan kaikki paineet ovat kuitenkin Yhdysvalloilla, jos maat kohtaavat uudelleen finaalissa.

– Olimme USA:ta vastaan kaksi erää hyviä. Nyt voitimme Kanadan, joten voi olla, että sielläkin puntti tutisee. Lähdetään samaan malliin.