Mainos

Nollatoleranssi yleistyy työpaikoilla

Työnantajien asenteet työntekijöiden päihdeongelmia kohtaan ovat kiristyneet. Tätä mieltä ovat suuret ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK ja STTK.

Kiristynyt linja näkyy muun muassa siinä, että tiukan nollatoleranssin omaksuneita työpaikkoja on yhä enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että alkoholin vaikutuksen alaisena olevaa työntekijää ei enää nuhdella varoituksella tai ohjata hoitoon, vaan edessä on välitön irtisanominen.

SAK:n päälakimiehen Timo Koskisen mukaan näin tiukka linja ei ole työnantajan eikä työntekijän etu, vaikka alkoholi ei missään nimessä kuulukaan työpaikoille.

- Nollatoleranssiin pitäisi liittyä varoituskäytäntö ja hoitoonohjaus, Koskinen sanoo.

Joillain työpaikoilla työntekijöille tehdään myös yllätyspuhallutuksia. STTK:n lakimiehen Anja Lahermaan mukaan pitäisi luoda tarkat säännökset siitä, koska työntekijän on pakko puhaltaa ja koska ei, jotta työntekijän oikeusturva säilyy. Nykyään työnantajan tekemistä puhallutuksista ei ole olemassa erityistä lainsäädäntöä.

- Puhalluttaminen voi olla perusteltua, jos ihminen on työpaikalla silmin nähden humalassa. Silloinkin on eri asia, pitääkö puhaltaa vai ei. Seulontatyyppiset alkoholitestaukset ovat kuitenkin perusteettomia, Lahermaa sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.