Koneella ja Nokialla vahva loppuvuosi – Katso analyysi, miltä suomalaisyhtiöiden tilanne näyttää epävarmuuksien keskellä

5:56
Kevään tuloskausi alkoi – miltä yhtiöiden tilanne näyttää epävarmassa taloustilanteessa?

MTV seuraa tulospäivää tässä artikkelissa. 

Tulosten odotetaan kertovan siitä, miten inflaatio ja energian hinnan nousu ovat vaikuttaneet pörssiyhtiöihin. Yhtiöiden odotetaan myös ennakoivan mahdollisen taantuman näkymiä.

12.39: Koneella voitollinen loppuvuosi

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto kasvoi loka-joulukuussa 1,6 prosenttia edellisvuodesta 365 miljoonaan euroon. Liikevaihto kasvoi 5,2 prosenttia.

Kone ilmoitti tänään käynnistävänsä myös muutosneuvottelut, jotka koskevat maailmanlaajuisesti 1000 työntekijää. 

Suunniteltujen muutosten arvioidaan tuovan noin 100 miljoonan euron vuosittaiset kustannussäästöt. Yhtiö odottaa, että säästöt saavutetaan asteittain kuluvan vuoden toisesta puoliskosta alkaen ja täysimääräisenä vuodesta 2024 eteenpäin.

Tieto työpaikkojen vähentämisestä julkistettiin vähän ennen yhtiön tilinpäätöksen julkistusta.

11.21: Mittavat alaskirjaukset painoivat Telian tuloksen tappiolle

Pohjoismaisen teleyhtiön Telian oikaistu käyttökate nousi loka-joulukuussa 7,37 miljardiin kruunuun (660 miljoonaa euroa), kun se vuotta aiemmin oli 7,29 miljardia. Yhtiön liikevaihto nousi 3,8 prosenttia vuoden takaisesta 24,26 miljardiin kruunuun.

Yli 19,8 miljardin kruunun alaskirjaukset painoivat kuitenkin Telian liiketuloksen reippaasti pakkaselle. Tappiota kirjattiin loka-joulukuulta 17,87 miljardia kruunua.

Telia kertoi arvonalennuksista jo viime viikon perjantaina. Suomeen liittyen kirjattiin arvonalennusta 9,5 miljardia kruunua ja Norjaan 8,5 miljardia kruunua.
Yhtiön mukaan Telian hallitus aikoo ehdottaa yhtiökokoukselle, että osinkoa maksettaisiin 2 kruunua osakkeelta.

Tälle vuodelle Telia ennakoi, että sen palveluliiketoiminta kasvaa matalalla yksinumeroisella luvulla. Oikaistun käyttökatteen odotetaan pysyvän aiemmalla tasolla tai kasvavan hieman.

MTV on osa Teliaa.

8.13: Nokialla vahva loppuvuosi

Nokian vertailukelpoinen liikevoitto oli loka-joulukuussa 1,15 miljardia euroa, kun se oli edellisvuonna samaan aikaan 908 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 7,45 miljardiin euroon.

Verkkolaiteyhtiö Nokian vertailukelpoinen liikevoitto oli loka–joulukuussa 1,15 miljardia euroa, kun se oli edellisvuonna samaan aikaan 908 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 7,45 miljardiin euroon.

Koko vuoden 2022 liikevoitto oli 3,1 miljardia euroa. Nousua vuodesta 2021 tuli 12 prosenttia.

Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle enintään 0,12 euron osakekohtaista osinkoa, joka maksetaan tilikaudelta 2022. Viime vuonna yhtiö maksoi 0,08 euroa osakkeelta.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen yhtiön tulokseen. Maailmantalouden epävarmoista näkymistä huolimatta hän arvioi kysynnän jatkuvan vahvana myös tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja