Nokia palaa tavaramerkkinä matkapuhelinmarkkinoille

Nokia palaa tavaramerkkinä matkapuhelinmarkkinoille. Yhtiö on allekirjoittanut asiasta sopimuksen äskettäin perustetun suomalaisen HMD:n kanssa.

HMD saa maailmanlaajuisen yksinoikeuden Nokian tavaramerkin käyttöön matkapuhelimien ja tablettien valmistuksessa ja markkinoinnissa kymmeneksi vuodeksi. Nokia saa HMD:ltä tavaramerkkeihin ja patentteihin liittyvä rojaltimaksuja.

– Tämä päivä merkitsee Nokian tavaramerkille jännittävää uutta vaihetta toimialalla, jolla nimi Nokia on edelleenkin ikoninen, sanoo Nokia Technologies -liiketoiminnan johtaja Ramzi Haidamus.

Täysin Nokia ei ole tähänkään saakka hävinnyt tavaramerkkinä, sillä tietyillä markkinoilla on myyty edelleen Nokia-nimisiä peruspuhelimia. Peruspuhelimissa tavaramerkki on ollut Microsoftin hallussa. HMD on sopinut Microsoftin kanssa ehdollisesti peruspuhelimista.

– Tavaramerkistä on tullut merkittävä tekijä matkapuhelinten erilaistumisessa, ja liiketoimintamallimme keskittyykin Nokian tavaramerkin ainutlaatuiseen vahvuuteen, kertoo HMD:n toimitusjohtaja Arto Nummela.

Nummela on Nokian aiempi johtaja, joka on viimeksi toiminut Microsoftin palveluksessa.

Alustana Android

HMD:n uusi älypuhelin- ja tablettivalikoima tulee perustumaan Android-alustaan, jonka Nokia hylkäsi valittuaan Lumia-puhelintensa alustaksi Microsoftin Windowsin. Android on ylivoimaisesti suosituin älypuhelinten käyttöjärjestelmä. Windows on sen sijaan jäänyt marginaaliseksi alustaksi.

Nokia antaa HMD:lle oikeuden Nokian tavaramerkkiin ja patenttilisensseihin, mutta ei rahoita yhtiötä eikä omista sen osakkeita. Nokia saa kuitenkin kaksi paikkaa HMD:n hallitukseen ja valvoo tuotteiden laatua ja muotoilua.

Nokia ilmoitti syyskuussa 2013 myyvänsä matkapuhelinyksikkönsä Microsoftille.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja