Nokia mukana yhtenä toimittajana myös AT&T:n 5G-verkoissa – jenkkioperaattorit kiirehtivät 5G-verkkojen rakentamista

Yhdysvaltojen suurimman operaattoriyhtiön tittelistä Verizonin kanssa kisaava AT&T on kertonut lisätietoja 5G-verkkosuunnitelmistaan. Samalla se kertoi myös valinneensa 5G-verkkotoimittajikseen Ericssonin, Nokian ja Samsungin.

AT&T aikoo avata 5G-verkot osassa 12 kaupunkia jo kuluvan vuoden aikana. Lisäksi alkuvuodesta 2019 saatavuus tulee laajentumaan vielä seitsemään lisäkaupunkiin.

Yhdysvaltalaisoperaattorit kulkevat kärkijoukoissa 5G:n käyttöönotossa.

Maailman johtava verkkolaiteyhtiö Huawei sekä toinen pienempi kiinalainen ZTE ovat yhdysvaltalaisten sitkeiden vakoiluepäilyjen takia ulkona Yhdysvaltojen verkkomarkkinoilta. Tämä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia muille merkittäville verkkolaiteyhtiöille.

AT&T ei kertonut tarkemmin sen 5G-verkon laitetoimitusten jakaantumisesta Ericssonin, Nokian ja Samsungin kesken.

”Nokia on innoissaan työskentelemään AT&T:n kanssa saumattomasti kiihdyttämään heidän verkkonsa muutosta 5G:hen”, kommentoi Nokian mobiiliverkkojen johtaja Marc Rouannne. ”Rakentamalla Nokian 5G-teknologian, palveluiden ja osaamisen päälle mahdollistamme AT&T:n kehittävän uusia liiketoimintamalleja ja tuovan uusia palveluja markkinoille.”

AT&T:n tavoin myös Verizon on aiemmin nimennyt Ericssonin, Nokian ja Samsungin 5G-verkkotoimittajikseen, ja Sprint on kertonut sen 5G-verkon rakentamisen jakautuvan myös tasan näiden kolmen kesken. T-Mobile kertoi aiemmin verkkotoimittajikseen Nokian ja Ericssonin. Nokia ja T-Mobile tiedottivat myös erikseen Nokian 5G-sopimuksen arvoksi 3,5 miljardia dollaria. Se on Nokian suurin yksittäinen 5G-sopimus.

AT&T on kertonut rakentavansa 5G-verkkoa useilla eri taajuusalueilla. Aivan tiheimmillä kaupunkialueilla se tulee hyödyntämään korkeita millimetriaaltojen taajuuksia, mutta laajemmat alueet katetaan keski- ja matalan tason taajuuksilla.

Viikonloppuna AT&T kertoi testanneensa Wacon kaupungissa Teksasissa ensimmäistä kertaa maailmassa langatonta 5G-tiedonsiirtoa korkealla millimetriaaltotaajuudella standardeihin perustuvalla tuotantolaitteistolla tukiasemasta mobiililaitteeseen.

5G-verkot tulevat yleisesti tuomaan aiempaa suuremmat tiedonsiirtonopeudet, pienemmät viiveet sekä mahdollistavat huomattavasti suuremman laitemäärän liittämisen verkkoon. Suomessa Elisa Tampereella ja Telia Helsingissä ovat jo avanneet omat 5G-verkkonsa näytösluonteisesti ennen päätelaitteiden markkinoilletuloa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja