Mainos

Nokia mukana yhtenä toimittajana myös AT&T:n 5G-verkoissa – jenkkioperaattorit kiirehtivät 5G-verkkojen rakentamista

Yhdysvaltojen suurimman operaattoriyhtiön tittelistä Verizonin kanssa kisaava AT&T on kertonut lisätietoja 5G-verkkosuunnitelmistaan. Samalla se kertoi myös valinneensa 5G-verkkotoimittajikseen Ericssonin, Nokian ja Samsungin.

AT&T aikoo avata 5G-verkot osassa 12 kaupunkia jo kuluvan vuoden aikana. Lisäksi alkuvuodesta 2019 saatavuus tulee laajentumaan vielä seitsemään lisäkaupunkiin.

Yhdysvaltalaisoperaattorit kulkevat kärkijoukoissa 5G:n käyttöönotossa.

Maailman johtava verkkolaiteyhtiö Huawei sekä toinen pienempi kiinalainen ZTE ovat yhdysvaltalaisten sitkeiden vakoiluepäilyjen takia ulkona Yhdysvaltojen verkkomarkkinoilta. Tämä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia muille merkittäville verkkolaiteyhtiöille.

AT&T ei kertonut tarkemmin sen 5G-verkon laitetoimitusten jakaantumisesta Ericssonin, Nokian ja Samsungin kesken.

”Nokia on innoissaan työskentelemään AT&T:n kanssa saumattomasti kiihdyttämään heidän verkkonsa muutosta 5G:hen”, kommentoi Nokian mobiiliverkkojen johtaja Marc Rouannne. ”Rakentamalla Nokian 5G-teknologian, palveluiden ja osaamisen päälle mahdollistamme AT&T:n kehittävän uusia liiketoimintamalleja ja tuovan uusia palveluja markkinoille.”

AT&T:n tavoin myös Verizon on aiemmin nimennyt Ericssonin, Nokian ja Samsungin 5G-verkkotoimittajikseen, ja Sprint on kertonut sen 5G-verkon rakentamisen jakautuvan myös tasan näiden kolmen kesken. T-Mobile kertoi aiemmin verkkotoimittajikseen Nokian ja Ericssonin. Nokia ja T-Mobile tiedottivat myös erikseen Nokian 5G-sopimuksen arvoksi 3,5 miljardia dollaria. Se on Nokian suurin yksittäinen 5G-sopimus.

AT&T on kertonut rakentavansa 5G-verkkoa useilla eri taajuusalueilla. Aivan tiheimmillä kaupunkialueilla se tulee hyödyntämään korkeita millimetriaaltojen taajuuksia, mutta laajemmat alueet katetaan keski- ja matalan tason taajuuksilla.

Viikonloppuna AT&T kertoi testanneensa Wacon kaupungissa Teksasissa ensimmäistä kertaa maailmassa langatonta 5G-tiedonsiirtoa korkealla millimetriaaltotaajuudella standardeihin perustuvalla tuotantolaitteistolla tukiasemasta mobiililaitteeseen.

5G-verkot tulevat yleisesti tuomaan aiempaa suuremmat tiedonsiirtonopeudet, pienemmät viiveet sekä mahdollistavat huomattavasti suuremman laitemäärän liittämisen verkkoon. Suomessa Elisa Tampereella ja Telia Helsingissä ovat jo avanneet omat 5G-verkkonsa näytösluonteisesti ennen päätelaitteiden markkinoilletuloa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja