Nobelin voittanut Alice Munro: Novellit otetaan nykyään vakavammin kuin ennen

Torstaina 10. lokakuuta Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneen Alice Munron mielestä novelleja arvostetaan tänä päivänä enemmän kuin hänen uransa alkuaikoina.

Kanadalainen kirjailija Alice Munro, 82, on voittanut vuoden 2013 Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Nobel-palkinnon sivuilla Munroa kuvaillaan "nykyaikaisten novellien mestariksi". Munro tunnetaan muun muassa teoksistaan Hyvän naisen rakkaus, Karkulainen ja Sanansaattaja.

Alice Munro kertoi aikaisemmin tänä syksynä the New York Timesin toimittajalle, että on suunnitellut lopettavansa kirjoittamisen. Ujoksi luonnehdittu Munro on paljastanut halunneensa olla kirjailija 14-vuotiaasta lähtien. Hän julkaisi ensimmäisen kirjansa Dance of the Happy Shades vuonna 1968 ollessaan 38-vuotias. Munro on nimenomaan novellien kirjoittaja.

– Kirjoittaessani viittä ensimmäistä kirjaani jaksoin toivoa, että olisin sillä hetkellä kirjoittamassa romaania. Ajattelin, ettei kirjailijaa voi ottaa tosissaan ennen kuin hän on kirjoittanut romaanin. Tämä häiritsi minua aikanaan paljon, mutta nykyään se ei häiritse minua. Sitä paitsi on tapahtunut jonkunlainen muutos. Mielestäni novelleihin suhtaudutaan nykyään paljon vakavammin kuin ennen, Munro sanoo.

Munron useassa teoksessa käsitellään vanhenemisen prosessia. Kirjailija ei stressaa tästäkään asiasta yhtä paljon kuin hän aikanaan stressasi.

– Huolehdin vähemmän kuin ennen. Vanhenemiselle ei voi mitään, ja se on silti parempi asia kuin olla kuollut. Minusta tuntuu, että olen tehnyt mitä olen elämässäni halunnut tehdä, ja se tekee minusta varsin tyytyväisen, Munro sanoo.

AVA / Emmi Maaranen

Kuva: Lehtikuva

Lähteenä käytetty: The New York Times

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja